Sondaj CÆSAR despre principalele evenimente politice ale acestei veri

0

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) a dat publicitatii rezultatele unui sondaj pe care l-a derulat in perioada 28 august – 17 septembrie 2012 in reteaua de experti CÆSAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) si prin care a urmarit aflarea opiniilor membrilor retelei despre evenimentele politice recente: instituirea Guvernului Ponta; suspendarea Presedintelui Traian Basescu; referendumul pentru demiterea presedintelui si urmarile sale. Sondajul a cuprins 24 de intrebari (dintre care 22 cu variante multiple de raspuns si 2 intrebari deschise) si a fost completat de 75 de experti emergenti si consacrati.

Concluzii. Grupul de respondenti CÆSAR considera, intr-un procent usor mai ridicat decat cei care cred contrariul, ca demiterea guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu a fost mai degraba neindreptatita, si ca performanta cabinetului condus de Victor Ponta, pana in momentul derularii sondajului, a fost mai slaba. Acelasi grup de experti estimeaza ca masurile economice asumate de Guvern in urma vizitei reprezentantilor Fondului Monetar International si Bancii Mondiale vor avea un impact favorabil si mai degraba favorabil pentru economia Romaniei, cu exceptia majorarii pretului la gaze, cu toate ca nivelul de incredere cu privire la punerea corespunzatoare in aplicare a acestor masuri este mai degraba slab si cel mult moderat. Opiniile raman impartite in ceea ce priveste suspendarea din functia de Presedinte al Romaniei a lui Traian Basescu, iar cea mai oportuna solutie pe termen scurt pentru depasirea tensiunilor politice actuale o reprezinta, in opinia respondentilor, organizarea cumulata a scrutinului parlamentar si a celui prezidential.

Sinteza rezultatelor celui de-al doilea sondaj CÆSAR

  • Demiterea Cabinetului Ungureanu este considerata de un procent usor mai mare de respondenti ca fiind mai degraba neindreptatita decat indreptatita

43% din respondenti considera sau inclina sa creada ca au existat suficiente motive pentru aceasta, in timp ce 48% din acestia considera sau inclina sa creada ca nu au existat suficiente motive de inlaturare din functie. 

  • Guvernul Ponta  este considerat de majoritatea respondentilor ca fiind mai putin performant decat precedentul cabinet

Cabinetul Ponta a performat, pana la momentul derularii sondajului (august 2012), mult mai slab decat cabinetul Ungureanu pentru 41% din respondenti si mai slab pentru 9% din respondenti. La antipod, 9% din cei care au raspuns la chestionar considera ca actualul Guvern a performat mult mai bine, in timp ce 16% considera ca a performat mai bine. 19% considera ca guvernul Ponta a avut aceeasi performanta ca a cabinetului ce l-a precedat.

  • Masurile economice asumate de Guvern in urma vizitei reprezentantilor Fondului Monetar International si Bancii Mondiale sunt estimate sa aiba un impact favorabil si mai degraba favorabil pentru economia Romaniei, cu exceptia majorarii pretului la gaze

Majorarea pretului la gaze va avea un impact negativ si mai degraba negativ asupra economiei pentru 29%, respectiv 53% din respondenti; plata arieratelor va avea un impact favorabil si mai degraba favorabil pentru 35%, respectiv 32%, privatizarea Oltchim va avea un impact favorabil si mai degraba favorabil pentru 37%, respectiv 32% (nota: sondajul a fost derulat inainte de lansarea efectiva a procesului de privatizare). Vanzarea a 5% din Transgaz va avea un impact mai degraba favorabil si favorabil pentru 27%, respectiv 21%; in schimb, 28%, respectiv 11% considera ca aceasta masura ar avea un impact mai degraba negativ si negativ.

  • Pe ansamblu, nivelul de incredere a respondentilor cu privire la punerea corespunzatoare in aplicare a acestor masuri este mai degraba slab si cel mult moderat

Cu privire la aplicarea corespunzatoare a majorarii pretului la gaze increderea expertilor este slaba si moderata (pentru 29%, respectiv 25% din respondenti). In ceea ce priveste plata corespunzatoare a arieratelor, procentul celor cu incredere slaba si moderata creste (36%, respectiv 32%). Cele mai scazute cote de incredere s-au inregistrat in ceea ce priveste privatizarea corespunzatoare a Oltchim, in raport cu care expertii au aratat o lipsa totala de incredere si incredere moderata in proportii egale de 29%, si in ceea ce priveste aplicarea corespunzatoare a vanzarii a 5% din Transgaz, in raport cu care expertii au aratat o incredere slaba si o lipsa totala de incredere in proportii egale de 28%.

  • Opiniile raman impartite in ceea ce priveste suspendarea din functia de Presedinte al Romaniei a lui Traian Basescu

46.67% din participanti inclina sa creada ca au existat motive suficiente pentru initierea procedurii de suspendare si un procentaj identic, tot de 46.67% din participanti, inclina sa creada contrariul?.

  • Pentru depasirea tensiunilor politice actuale, organizarea cumulata a scrutinului parlamentar si a celui prezidential a reiesit ca fiind cea mai oportuna dintre solutiile electorale luate in calcul

28%, respectiv 24% sunt de acord, respectiv total de acord cu organizarea cumulata a scrutinului parlamentar si a celui prezidential ca solutie pe termen scurt pentru depasirea tensiunilor politice actuale. Urmatoarele doua solutii pe termen scurt, in ordinea importantei, sunt organizarea de alegeri prezidentiale anticipate (24%, respectiv 23% sunt de acord si total de acord cu aceasta propunere) si alegerile parlamentare (33%, respectiv 12% sunt de acord, respectiv total de acord cu aceasta).

Pe termen mediu si lung, cele mai frecvente solutii enuntate de experti sunt:

1.            Cresterea implicarii societatii civile in spatiul public

2.            Cresterea implicarii tinerei generatii in sfera politica

3.            Depolitizarea sistemului judiciar si a administratiei publice

4.            Dezvoltarea antreprenoriatului

5.            Diminuarea coruptiei 

6.            Imbunatatirea sistemului de educatie

7.            Modificarea Constitutiei Romaniei cu referire la puterile executiva si legislativa

8.            Profesionalizarea sectoarelor politic si administrativ

9.            Reformarea sistemului electoral in sensul incurajarii candidaturilor independente

10.          Transparentizarea functionarii institutiilor publice

Reteaua CÆSAR. Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani reuneste o retea de experti emergenti si consacrati din domenii variate de activitate, din tara si din diaspora. Prin activitatile sale, CÆSAR creeaza o punte de legatura intre acestia si urmareste sa consolideze un pol de expertiza de referinta pentru spatiul romanesc.

Sondajele CÆSAR. Acestea oglindesc opiniile exprimate de expertii respondenti in calitate de cetateni informati cu privire la actualitatea economica, politica si sociala din Romania. Aceste opinii sunt referinte utile pentru toti cei care apartin retelei CÆSAR si  reprezinta totodata semnale puternice pentru decidentii din mediul guvernamental, neguvernamental si privat, dar si pentru publicul romanesc in ansamblul lui.