Studiu CRPE: Bilantul unui an de relansare a relatiilor Romania – Republica Moldova

0

Descarcati Raportul Romania 2010. Sectorul neguvernamental – profil, tendinte, provocari  |  Inregistrati-va organizatia in Catalogul Societatii Civile!  |  Descarcati “Ghidul de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania”  |  Calendarul cursurilor FDSC  |  

dinpasiune-9491736

eventubebig-7853899

Data: 3-01-2011

Republica Moldova este o prioritate pentru Romania, dar aceasta prioritate este gestionata cu un aparat birocratic necoordonat si fragmentat, se arata in studiul “Cum am folosit fereastra de oportunitate: bilantul unui an de relansare a relatiilor Romania – Republica Moldova”, realizat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE).

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care are un rol central in aceasta privinta, nu are forta de coordonare necesara. Biroul Inaltului Reprezentant pentru Republica Moldova are un singur angajat si are doar un rol decorativ. In acest context, autorii recomanda crearea unui birou puternic, atat la nivel politic, cat si la nivel institutional, care sa coordoneze politica si politicile Romaniei fata de Republica Moldova.

Recomandari: Sa ne pliem pe agenda europeana a RM; Sa comunicam mai bine la nivel european pe tema redobandirii cetateniei; Suntem in intarziere cu derularea ajutorului financiar de 100 milioane euro. Daca tot am intarziat, macar sa cheltuim bine acesti bani.

Cateva principii sunt recomandate: TVR ar trebui sa creeze TVR Moldova; Proiectele de infrastructura si energetice promise in ianuarie 2010 sunt in intarziere. Romania a inceput demersurile necesare pentru a obtine fonduri europene.

Ca o recomandare generala, este nevoie de implicare politica la nivel inalt pentru a misca lucrurile. In ce priveste Transnistria, Romania nu are si nu trebuie sa-si caute o miza proprie acolo.

Lanasare Policy Brief CRPE “Romania – Republica Moldova: Accelerarea unei cooperari intarziate” Normele aplicate legii autismului nu respecta drepturile persoanelor cu TSA Institutiile romane au fost monitorizate in ceea ce priveste pregatirea pentru aderarea la Schengen Conferinta de presa privind angajarea in munca a persoanelor cu dizabilitati intelectuale Peste 300 de ONG-uri protesteaza fata de anularea dreptului de a plati semestrial contributiile Votul electronic. Mai simplu decat s-ar crede! Cat de pregatiti suntem pentru Schengen. Absolventi cu indulgenta Masa rotunda: Sectorul neguvernamental si elaborarea participativa a politicilor publice locale Studiu: Parteneriatul Estic – instructiuni de utilizare.Republica Moldova ca o oportunitate Lansare studiu: “Perceptia cetatenilor asupra coruptiei din institutiile publice”

ONGFest – Targul Economiei Sociale 2011

logo_societal-9230991