Votul electronic. Mai simplu decat s-ar crede!

0

GRSPSociety a lansat documentul de politici publice pentru introducerea votului electronic pentru romanii din strainatate.

Joi, 25 noiembrie, la Palatul Parlamentului, Bucuresti, GRSPSociety (Asociatia Globala a Studentilor si Tinerilor Profesionisti Romani)  a propus votul electronic ca solutie pentru facilitarea procesului electoral pentru romanii din strainatate.

Dezbaterea moderata de Marian Voicu, realizator TVR, i-a adus la aceeasi masa pe Raymond Luca, Senator PNL circumscriptia 43, Koto Joszef, Deputat UDMR circumscriptia 43, Varujan Pambuccian, Deputat Uniunea Armenilor din Romania, Simona Constantinuescu, Director Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Georgiana Iorgulescu, Director Executiv Centrul de Resurse Juridice, Laura Stefan, Coordonator de Programe Anticoruptie Societatea Academica Romana, Ovidiu Voicu, Director de Programe Fundatia Soros Romania, Gabriela Negm, Consilier Relatii Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si Bogdan Popescu,  sef al serviciului Relatii Externe Autoritatea Electorala Permanenta.

Cristian Pirvulescu, Presedintele Asociatiei Pro Democratia si Monica Macovei, Europarlamentar PD-L si-au exprimat optiunea pentru votul electronic la distanta printr-un mesaj video inregistrat.

Desi reprezentanti ai tuturor grupurilor parlamentare au fost invitati la dezbatere, numai cei prezenti mai sus au dat curs invitatiei.

Romania este tara europeana cu proportia cea mai mare din populatie care traieste in afara granitelor. Desi 15% din cetatenii romani se afla in afara tarii, iar voturile lor au reprezentat mai putin de 1.4% din numarul total de voturi la ultimele alegeri, prevederile legislatiei electorale privind egalitatea participarii la alegeri a cetatenilor romani din strainatate raman, pana in acest moment, doar un deziderat.

Optiunea pentru votul electronic este fundamentata pe avantaje precum costurile reduse de operare in comparatie cu extinderea numarului de sectii de votare sau a votului prin posta, gradul inalt de securitate si depistarea oricarui vot dublu, cresterea gradului de participare, lipsa costurilor suplimentare pentru cei cu acces la Internet, accesibilitatea si atractivitatea, economia de timp la numararea voturilor si raportarea rezultatelor, iar rezidentii temporari in strainatate pot vota pentru circumscriptia unde isi au resedinta permanenta in cadrul alegerilor parlamentare.