Cultura si it

0

Rușinat și uimit de felul în care instituțiile

Private străine au contribuit mai semnificativ la manifestările artistice columbiene decât cele care depindeau de stat, criticul de artă Marta Traba a determinat în sintagma „Cultura Esso” o condiție laconică și îngrijorătoare a artei: subordonarea creatori și intelectuali la interesele politice ale unui regim capitalist care și-a cumpărat paranoic conștiințe și intenții în schimbul menținerii unei țări aliate.

Cel mai important vehicul intelectual pentru coeziunea dintre Columbia și proiectul panamerican din Statele Unite a fost revista Lamp a Esso Colombiana, subsidiară în țara Companiei Internaționale de Petrol.

Publicat din 1952 Lamp a reunit artiști, fotografi, scriitori și intelectuali de top. Prezența cubanezului José Gómez Sicre -directorul ariei artistice a OEA la Washington- în paginile sale a fost decisivă pentru consolidarea unui limbaj artistic apolitic în regiune: participarea sa la crearea de muzee, curatoale de artă columbiană. exportat în Statele Unite.

Statele Unite ale Americii și Europa, iar influența sa pe piața de artă din legătura cu Rockefeller și MoMA a dictat liniile directoare de artă pe care pictorii, desenatorii și sculptorii columbieni trebuiau să le ducă pentru a fi incluși în visul american.

Această propunere își propune să facă o trecere în revistă critică a revistei Lamp și a dinamicii pe care Esso a promovat-o în timpul Războiului Rece din Columbia, ca una dintre țările aliate cele mai necondiționate ale sale, și a modului în care conținutul acesteia a afectat scena artistică din America Latină.

Paraules clau

Războiul rece cultural, petrol, reviste culturale latino-americane, artă columbianăpublicitate între mărcile Shell și Esso, în Brazilia în anii 1960/70, ridică întrebări importante pentru a ne gândi la locul publicității și documentarelor realizate pentru televiziune ca domenii — de investiții informative, culturale, subiective — aflate în dispută în cadrul unei piețe de consum emergente.

Este o polaritate care va ghida locul acestor mass-media în construcția realității țării și în inventarea unor roluri sociale, precum cel al tineretului care ar fi „natural” legat de valorile libertății, transgresiunii. și schimbare.

  • paraules-claudescărcări
  • Biografia autorului
  • Andrea França, PUC-RJ

Andréa França deține un doctorat în Comunicare la Programul postuniversitar în Comunicare și Cultură de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro. Profesor al Programului Postuniversitar al Departamentului de Comunicare Socială de la Universitatea Pontificală Catolică din Rio de Janeiro. Cercetator la Consiliul National pentru Dezvoltare Stiintifica si Tehnologica.

Claudia Pereira, PUC-RJ Cláudia Pereira deține un doctorat în antropologie culturală la programul postuniversitar în sociologie și antropologie de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro. Profesor al Programului Postuniversitar la Departamentul de Comunicare Socială din PUC-Rio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.