2016 sau rostul de a face teatru independent

0

Dupa ce in 2014 si 2015 Asociatia Become si partenerii sai au reusit sa atraga fonduri europene de peste 2 milioane lei asigurand existenta a 21 de locuri de munca, in 2016 alaturi de Sibiu Frange Festival, Teatrul BECOME si alte 4 ONGuri au propus pe agenda comuna de activitati mai multe proiecte indraznete care vor pune la incercare existenta miscarii de teatru independent in fosta capitala a culturii.

Anul acesta la BECOME va fi anul productiilor teatrale dedicate dramaturgilor romani. Astfel, in perioada februarie – martie, dupa succesul de anul trecut cu spectacolul ‘O zi de Vara’, se intoarce la Sibiu regizorul Muriel Manea care va pune in scena ‘Somnoroasa Aventura’, dupa textul cu acelasi nume scris de Teodor Mazilu. Spectacolul continua programul ‘FOPTA – Intalnirea tinerei generatii de actori’ – program unde tinerele talente isi gasesc locul. Demarat in 2015, programul faciliteaza prezenta pe scena a tinerilor artisti aflati la inceput de cariera.

Tot in 2016 isi are punctul de pornire campania ‘CONSTRUIM 10 SALI DE SPECTACOLE PENTRU 10 ORASE’, campanie ce se va desfasura pe parcursul a 10 ani.

‘Poate cel mai curajos proiect pe care il vom implementa la nivel national este aceasta campanie. Punctul de pornire va fi la Sibiu, dupa discutii cu autoritatile locale, pentru ca mi se pare inadmisibil ca intr-un oras fosta capitala culturala, intr-un oras renumit prin evenimente culturale sa existe doar 3 spatii pentru desfasurarea de spectacole in conditii decente, spatii la care teatrele independente au acces cu greu sau deloc. Celelalte noua orase vor fi anuntate in anii ce vor urma dupa discutii si intalniri cu reprezentanti ai ministerului, ai autoritatilor locale precum si cu organizatiile implicate cultural la nivel local.’ a spus Catalin Grigoras presedintele Asociatiei Internationale de Tineret BECOME.

Un alt proiect cu perspective reale de dezvoltare asemenea modelelor din Edinburgh si Avignon este SIBIU FRANGE FESTIVAL. Anul acesta festivalul va avea loc in perioada 10 – 19 iunie si este dedicat exclusiv trupelor de teatru independent. Proiectul este unic pentru ca propune un nou sistem teatral de functionare si pentru ca propune locatii inedite de desfasurare a spectacolelor. Trupele ce doresc sa se inscrie in festival pot completa formularul pe site: www.sbfringe.ro.

In iulie – august NAIUL lui Radu Nechifor va fi din nou in centrul atentiei intr-o intalnire culturala ce va reuni artisti tineri si talentati atat din tara cat si din strainatate.

‘Dupa cele 3 editii de succes ale Povestii Naiului ce au umplut de fiecare data Piata Mare din Sibiu, in vara aceasta alaturi de naistul Flavius Tinica, fondatorul Asociatiei Interart Concept vom veni cu o noua propunere culturala dedicata naiului.’ a spus naistul Radu Nechifor – vicepresedinte al Asociatiei Internationale de Tineret BECOME.

Finalul anului va fi rezervat actiunilor sociale. Vor continua parteneriatele cu Asociatia AUAN in gala umanitara CREDEM IN TINE si cu Asociatia Totul pentru Comunitate in cadrul campaniei DARUIND ADUCI BUCURIE. Tot la final de an se va desemna tanarul artist pentru care asociatia BECOME va cumpara un instrument muzical. Actiune ce face parte din campania ‘BECOME pentru tinerii artisti’.

Sa nu uitam nici de activitatile permanente ce sunt sustinute de BECOME la Centrul de Tineret din Sibiu. Din 2011, de la infiintarea centrului, pana in prezent sute de tineri au participat la activitatile de si pentru tineret.

‘Cei ce doresc sa participe la cursuri de teatru, muzica, dans, presa, prim ajutor sau alte activitati de creatie sunt asteptati in fiecare zi la Centrul de Tineret din Sibiu, Str. Nicolae Teclu nr 41. Tot aici saptamanal vor avea loc reprezentatii de teatru sau proiectii de film cu titlu educativ’ a spus Constantin Sambeteanu presedinte Asociatia Dram Center 07.