6 Mici Biblioteci Gratuite sunt disponibile in Tecuci

0

Asociatia Semper Musicasingura organizatie din Romania finantata de Fundatia MTV Staying Alive din America, sprijinita de Societatea „Zone Verzi Tec”,  impreuna cu elevii din cadrul Colegiului National „Spiru Haret”, din Tecuci, lanseaza miscarea – Micile Biblioteci Gratuite din parcuri, o initiativa prin care se doreste promovarea cititului in randul comunitatii tecucene, in mod special, in spatiile publice.

Initiativa – Micile Biblioteci Gratuite – este inspirata din miscarea americana – Free Little Library – care isi doreste cresterea accesului tinerilor si comunitatilor la literatura. In acest sens, mai multe casute din lemn, similare cu cutiile postale americane, sunt postate intre casele si in parcurile din America, casute in care se gasesc carti gratuite de citit. Pornind de la aceeasi idee, au fost dezvoltate 6 casute din lemn, care apoi au fost personalizate de catre tinerii voluntari din cadrul Colegiului National „Spiru Haret”. Micile Biblioteci Gratuite au fost instalate astfel: 3 casute in Parcul Alexandrul Ioan Cuza si inca trei in Parcul Regina Elisabeta. Cei pasionati de lectura, dar si de plimbari in parc, pot accesa micile biblioteci, in acestea gasindu-se mai multe volume de carte donate de tineri, care pot fi citite la fata locului sau imprumutate, singura regula fiind: IEI O CARTE. PUI O ALTA IN LOC!

Evenimentul vine in contextul in care atat in Europa, cat si in Romania, cititul este in scadere fata de 2007, cu 3% respectiv 7 %, conform Comisiei Europene prin Eurobarometrul cu privire la participarea si accesul cetatenilor la cultura, lansat in noiembrie 2013.  Conform cercetarii, principalele motive pentru care romanii nu mai citesc sunt lipsa interesului (22%), lipsa timpului (49%), dar si lipsa accesului la carti sau/si biblioteci in anumite zone (14%), 3% fiind de parere ca cititul este scump. Totusi, cand vine vorba de cititul ziarelor, 55% dintre romani prefera ziarele si articolele aparute online, procent mai mare decat media europeana de 53%.

De asemenea, conform Institutului National pentru Cercetare si Formare Culturala prin Barometrul de consum cultural 2014 – Cultura, intre global si local* -, doar 18% dintre romani citesc in fiecare zi, in timp ce 39% nu au citit nici macar o carte in 2014; 79% nu au mers deloc la biblioteca anul trecut.

* Volumul esantionului a fost de 1.260 de persoane, cu o eroare maxima tolerata de +/- 2,8%, la un nivel de incredere de 95%. Esantionul a continut un boost de 840 de persoane din Bucuresti, care a produs un subesantion reprezentativ pentru Capitala, cu o eroare maxima tolerata de +/- 3,4%, la un nivel de incredere de 95%.

Initiativa tinerilor face parte din Proiectul , proiect organizat de Asociatia Semper Musica in parteneriat cu Colegiul National „Spiru  Haret” din Tecuci si care include organizarea de sesiuni de educatie non-formala adresate liceenilor cu privire la voluntariat, spirit civic si implicare comunitara, cursuri pentru parintii acestora pentru oferirea de instrumente de lucru cu copiii lor in ceea ce priveste initiativele proprii de implicare in comunitate, un studiu online pentru identificarea problemelor orasului, din perspectiva tinerilor, si nu in ultimul rand, organizarea a 6 interventii comunitare, gandite chiar de tineri, de ajutorare a celor aflati in nevoie sau de atragere a atentiei cetatenilor/autoritatilor asupra problemelor orasului.

Proiectul EU, TU, NOI este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Despre Semper Musica
Asociatia Semper Musica este singura organizatie din Romania finantata de Fundatia MTV Staying Alive din America, fiind o organizatie activa in domeniul educatiei pentru sanatate adresata tinerilor, reducerii nivelului de discriminare al tinerilor care fac parte din diverse grupuri vulnerabile, promovarii unei alimentatii sanatoase si dezvoltarii de proiecte comunitare in vederea implicarii tinerilor si adultilor in rezolvarea problemelor comunitatilor din care fac parte.

www.sempermusica.org