A fost lansata prima Initiativa Cetateneasca Europeana pentru pluralism in mass-media

0

Cetatenii europeni pot, incepand cu 7 februarie 2013, sa ceara institutiilor europene sa adopte masuri legislative care sa limiteze amestecul actorilor politici si economici in mass media, semnand petitia initiata de Initiativa Europeana pentru Pluralism in Mass-Media (EIPM).

Petitia, disponibila in limba romana, poate fi accesata la www.mediainitiative.eu.

EIPM este o coalitie pan-europeana care reuneste, alaturi de cetateni, o suta de organizatii, companii de presa, jurnalisti independenti si organisme profesionale. Deschiderea colectarii online de semnaturi marcheaza lansarea primei Initiative Cetatenesti Europene care are ca obiect mass-media.  Initiativa Cetateneasca Europeana este un nou instrument  de participare democratica care permite cetatenilor sa prezinte direct Comisiei Europene o propunere legislativa, daca aduna cel putin  un milion de semnaturi – online sau off line, din cel putin sapte tari membre UE. In felul acesta, cetatenii pot schimba legislatia europeana.

Situatia libertatii si pluralismului mass-media se deterioreaza peste tot in Uniunea Europeana.  In unele tari, cum ar fi Ungaria, de exemplu, se inregistreaza ingerinte grave ale puterii politice, menite sa controleze presa. Alte tari, precum Marea Britanie, sufera de o concentrare excesiva a proprietatii de media, ceea ce conduce la influente nedorite din partea anumitor grupuri economice – cazul notabil al imperiului mediatic al lui Murdoch – asupra procesului politic. In altele, ca in cazul Italiei, Bulgariei si Romaniei, se inregistreaza o suprapunere periculoasa a intereselor politice, economice si de media in mainile acelorasi persoane.

Am tolerat atat de mult interventiile vinovate ale politicului si economicului in mass-media incat aceasta a ajuns oficial o „vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale” si „o amenintare la adresa democratiei”. E timpul sa facem ceva ca sa aparam libertatea presei – daca punem, intr-adevar, pret pe ea. De data asta putem sa facem ceva cu mainile noastre, fiecare dintre noi. E simplu, e la indemana, e important.”, a declarat Ioana Avadani, director al Centrului pentru Jurnalism Independent, initiatoare a EIMP.

Privata sau publica, mass-media trebuie sa serveasca interesul public. Acesta este motivul pentru care Constitutia ii acorda o protectie speciala. Faptul ca unii proprietari de presa isi transforma ziaristii in mercenari si-i pun sa se bata pentru interesele lor economice si politice inseamna o grava deturnare a presei de la misiunea sa fundamentala si un pericol pentru democratie. Felul in care Berlusconi a reusit sa controleze politic o tara vrajind italienii cu televiziunile lui, ori brutalitatea cu care premierul Orban a incalecat presa Ungariei sunt numai doua dintre exemplele cele mai grave de acest gen. Moguli ai presei din multe state europene au deja suficienta forta pentru a prelua controlul economic si politic al tarii servindu-se de mass-media pe care le stapanesc. Europa trebuie sa se protejeze de asemenea amenintari si sa apere valorile democratiei de dictatorii presei: forta acestora trebuie sa fie controlata. Concentrarea proprietatii asupra mass-media trebuie sa fie limitata prin lege pentru a garanta pluralismul presei. Cetatenii romani pot lua decizii europene: sa eliberam presa de moguli. Urgent!”, a declarat Mircea Toma, presedinte ActiveWatch.

EIPM propune Comisiei Europene adoptarea unei Directive care sa protejeze pluralismul in mass-media la nivel european, prin urmatoarele masuri:

a) masuri legislative eficiente pentru evitarea concentrarii proprietatii in mass-media si publicitate;

b) garantarea independentei organismelor de reglementare in mass-media, care sa aiba o componenta  diversa, din punct de vedere social si echilibrata din punct de vedere politic si cultural;

c) definirea  clara a conflictului de interese in  proprietatea  asupra mass-media;

d) obligatia impusa presei scrise, audiovizuale si online de a furniza  unei autoritati nationale specializate informatii detaliate referitoare la structura de proprietate, pana la nivel de persoana.

Tarile care participa la lansarea ECI sunt: Belgia, Bulgaria, Franta, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Romania, Spania si Ungaria.

Mai multe detalii sunt disponibile pe website-ul intiativei: www.mediainitiative.eu .