Angele Dubeau si vioara sa Stradivarius, in concert la Conacul Golescu-Grant

0

Dupa ce au cantat pe scena Ateneului Roman, duminica, 13 martie, artista Angele Dubeau si ansamblul cameral feminin La Pieta au sustinut un concert caritabil in incinta conacului inaltat de marele carturar roman Dinicu Golescu, cu sprijinul Ambasadei Canadei la Bucuresti si la initiativa Societatii Muzicale din Romania.

In dupa amiaza zilei de 14 martie, instrumentele cu corzi au prins viata in mainile celor noua doamne care au abordat atat piese clasice din repertoriul lui Vivaldi, cat si teme moderne din Supermario, Angry Birds sau Piratii din Caraibe, spre deliciul copiilor aflati in primele randuri.

Pe scena din marea sala a conacului au mai evoluat Corul Nostalgia, alcatuit din copii ai comunitatii Sectorului 6, Corul Seniorilor Sector 6, precum si Daria Vasile (9 ani), una dintre beneficiarele talentate ale cursurilor muzicale oferite gratuit in incinta Conacului Golescu-Grant.

La evenimentul cultural de exceptie, in care istoria si arta muzicala s-au reunit in sprijinul unei cauze nobile, au participat peste 100 de persoane, oficilialitati si personalitati din mediul cultural si academic, precum si beneficiari ai serviciilor sociale oferite pe raza Sectorului 6.

Angele Dubeau este unul dintre putinii interpreti de muzica clasica din lume care au obtinut un Disc de Aur pentru numarul-record de discuri vandute. A studiat si s-a perfectionat cu marele violonist si pedagog roman Stefan Gheorghiu care i-a insuflat si dragostea pentru Romania. Marea artista canta la vioara Stradivarius numita „Des Rosiers”, fabricata in 1733 si inclusa in Patrimoniul National al Canadei.

Inscrisa in Patrimoniul National al Romaniei, cladirea ce adaposteste Centrul de Recreere si Dezvoltare Personala „Conacul Golescu-Grant” din Sectorul 6 a primit o destinatie social-educativa in urma cu 100 de ani, atunci cand Robert Effingham Grant II doneaza cladirea si o parte a mosiei Ministerului Instructiunii Publice, pentru a servi ca sediu al unei scoli profesionale de fete, organizata dupa model britanic.

Traditia atesta ca pe locul actualului conac a existat o cladire construita de Doamna Stanca la sfarsitul secolului al XVI-lea. La inceputul secolului al XIX-lea, Dinicu Golescu (1777 – 1830) cumpara mosia si ridica in acest loc o casa boiereasca, numita “Conacul Belvedere”.

Casatorit cu Zoe Racovita, nepoata a marelui carturar, secretarul consulatului britanic la Bucuresti, Effingham Grant I (1820-1892) va mosteni conacul si va da numele intregului cartier, in zona caruia se vor construi ulterior Gara de Nord, locuintele ceferistilor, precum si vestitul Pod Grant. In prezent, frumoasa cladire gazduieste activitatile copiilor din Sectorul 6 care se bucura de cele mai bune conditii pentru cluburile lor de desen, dans, informatica, sport si muzica.