Apel catre Parlament si Guvern: Salvati televiziunea publica!

0

In atentia

Primului Ministru, Dacian Ciolos

Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu

Membrilor Comisiilor de cultura arte si mass media ale Senatului si Camerei Deputatilor

Membrilor Comisiilor pentru buget, finante si banci ale Senatului si Camerei Deputatilor

Ref: Dezbatere asupra situatiei financiare a Societatii Române de Televiziune – sedinta comuna a Comisiilor pentru cultura si Comisiilor pentru buget, finante si banci ale Parlamentului, in prezenta Primului Ministru

Organizatiile semnatare adreseaza un nou apel Parlamentului si Guvernului sa intreprinda demersurile necesare in vederea salvarii televiziunii publice si sa restaureze demnitatea acestei institutii si a salariatilor sai.

Recentele evenimente din televiziunea publica au readus in atentia mediului politic si a mass-media situatia grava in care se afla Societatea Româna de Televiziune (SRTV). Noile procese câstigate de o parte a salariatilor vor avea un impact puternic asupra exercitiului financiar, SRTV anuntând deja ca se confrunta cu imposibilitatea achitarii salariilor. Pierderile financiare se acumuleaza de la an la an, contribuind la cresterea datoriilor institutiei. Achitarea imenselor datorii are ca efect restrângerea dramatica a productiei editoriale, punând sub semnul intrebarii indeplinirea misiunii publice pentru care aceasta institutie exista.

Niciun demers de salvare a SRTV nu poate fi serios daca nu este insotit de o modificare radicala a legii de functionare nr. 41/1994, o lege vetusta care a permis actuala situatie, prin politizarea institutiei si prin lipsa de control a conducerilor administrativa si executiva, principalele cauze ale abuzurilor, coruptiei interne si a managementului defectuos.

De aproape 12 ani, societatea civila cere modificarea legii 41/1994 pentru ca televiziunea si radioul public sa-si poata indeplini misiunea publica, iar cetatenii sa beneficieze de informatii corecte si programe de calitate. Intreg mediul politic, cu exceptia unor initiative individuale, a sabotat acest proces de modificare a legii, nedorind sa piarda controlul asupra celor doua institutii. Reflexul controlului este atât de puternic incât nici scaderea mizei SRTV cauzata de actualul dezastru financiar al institutiei si de audientele tot mai mici nu a schimbat semnificativ atitudinea politicului fata de SRTV.

Dupa ani de zile de ignorare, Parlamentul redescopera existenta televiziunii publice.

Salutam dezbaterile din comisiile parlamentare de specialitate si interesul senatorului Georgica Severin pentru modificarea legii, dar consideram ca proiectul depus de domnia sa este insuficient, fiind nevoie de o modificare structurala a legii.

Pentru ca interventia Parlamentului sa nu se rezume la o cârpeala utila intr-un an electoral, sustinem necesitatea unei interventii sistemice, care sa se adreseze nevoilor urgente ale institutiei, dar sa si previna repetarea actualei situatii prin modificarea legii de functionare a mediilor publice. Schimbarea legii este primul pas pentru depolitizarea si reformarea serviciilor publice de radio si televiziune, iar un astfel de demers trebuie sa intruneasca un nivel ridicat de consens politic pentru a putea fi pus in practica.

De asemenea, cerem autoritatilor sa intervina urgent pentru scoaterea SRTV din impasul economic in care se afla, inclusiv prin actualizarea nivelului taxei, cel mai mic din Europa si aflat la acelasi nivel de 12 ani. Oricât de nepopulara ar fi, masura ar contribui semnificativ la cresterea veniturilor SRTV, fara a avea un impact semnificativ asupra bugetului gospodariilor. De asemenea, consideram ca se impun masuri legislative care sa regleze actuala situatie in care un numar exagerat de mare de gospodarii beneficiaza de scutiri de la achitarea taxei TVR.

Intr-o piata media dominata de posturi de propaganda controlate de politicieni sau de afaceristi penali, in care jurnalismul independent se refugiaza in initiative online, exista mai mult ca oricând sansa si necesitatea restaurarii misiunii publice a presei, iar mediul cel mai potrivit in acest sens este cel al televiziunii si radioului public. Doamnelor si domnilor parlamentari, dati dovada de responsabilitate si nu ratati (si) aceasta ultima sansa de salvare a televiziunii publice!

ActiveWatch

Conventia Organizatiilor de Media

Centrul pentru Jurnalism Independent

FRJ MediaSind

Centrul de Resurse Juridice

Expert Forum

Militia Spirituala

Funky Citizens

Centrul Român de Politici Europene