Apel pentru Sound Artists si Visual Artists | Visualizing the Sound

0

WASP STUDIOS in coproductie cu Asociatia 4Culture lanseaza apelul de proiecte – concepte artistice, in cadrul programului Visualizing the Sound.

“Punand accent pe inovatie acest proiect urmareste sa acopere un segment al artei contemporane rar frecventat in Romania incercand sa ofere impulsul creativ artistilor care pot integra ideea de sound art avand posibilitatea de a produce, cerceta si descoperi noile tehnologii in materie de sunet. Proiectul reuneste artisti vizuali, dar si sound artists si compozitori, astfel demarand o platforma interdisciplinara inovatoare pe scena artistica locala.” Olivia Nitis si Ciprian Ciulea (curatori)

Dedicat tinerilor artisti sau grupurilor de artisti pasionati sau interesati de sound art, programul sustine propuneri de instalatii de sunet, trans si interdisciplinare, care sa reflecte conceptul curatorial. Sase propuneri vor fi selectate, urmand a fi realizate si expuse la WASP – Working Art Space and Production, in Bucuresti, iar o parte din acestea vor fi prezentate si la Centrul de Fotografie Contemporana din Iasi.

Lucrarile selectate vor avea posibilitatea de a fi perfectionate si performate in spatiul WASP, instalatiile fiind expuse timp de o luna fiecare, in perioada aprilie – septembrie 2016.

Proiectele trimise de catre aplicanti trebuie sa faca dovada stapanirii tehnologiei folosite, sa fie plauzibile conceptual si material, respectand limitele bugetului alocat fiecarei instalatii.

Instalatiile de sunet pot integra si alte medii precum fotografia si video. Fiecare artist selectat va primi un onorariu de productie in valoare de 1500 lei (suma bruta) pentru realizarea proiectelor. Artistilor care nu locuiesc in Bucuresti li se poate asigura cazarea.

Metode de aplicare:

Trimite un dosar de aplicatie format din:

  • formularul de aplicare completat si semnat
  • CV (obligatoriu) si portofoliu (selectie de proiecte maximum 5 pagini pdf)
  • alte atasamente relevante pentru aplicatie maximum 5 pagini pdf (descriere detaliata a proiectului, fotografii, documentari, schite, etc.).

* Pot fi trimise si materiale video si sound in limita unui sample in format dvd video, mp3 sau mp4, maximum 2 minute. Materialele se vor trimite via wetransfer, myairbridge sau dropbox.

Toate documentele trebuie trimise pana la data de 15 martie 2016 la [email protected] cu mentiunea Aplicatie Visualizing the Sound.

Calendar:

Perioada de aplicare: 24 februarie – 15 martie

Deadline: Marti, 15 martie

Selectia aplicatiilor: 16 – 20 martie

Anuntarea artistilor selectati: 21 martie

*Datele pot fi modificate la decizia organizatorilor.

CONCEPT CURATORIAL

“Instalatiile de sunet sunt o prezenta extrem de rara in peisajul artei contemporane romanesti, iar acest proiect are rolul de a semnala o raritate determinata de contextul general al artei contemporane locale in care sunt incurajate doar cateva directii de abordare si, nu in ultimul rand, de interesul, educatia si finantarile orientate catre tehnologie. Technology based projects reprezinta un deziderat cu nenumarate perspective si directii, iar segmentul de sunet poate acoperi un spectru extrem de complex de problematizare de la raportul cu obiectul artistic, materialitatea si imaterialitatea productiei, la crearea unui mediu sau al unei realitati alternative. Modul in care ascultam sau percepem sunetele ne reflecta gandirea. Instalatia de sunet construieste un environment, un mediu imersiv in care odata patruns vizitatorul traieste o experienta senzoriala care determina un alt tip de relatie cu materialitatea si spatialitatea sunetului si a mediului inconjurator. De la experimentele dadaistilor la performance-urile lui Vito Acconci din anii 1970-1980 la recontextualizarea muzicii pop in arta lui Bjork sau a lui Matthew Barney, mediul occidental aflat sub influenta centrelor de cercetare electroacustica sau a institutelor tehnologice precum MIT sau Ars Electronica din Lintz a construit o importanta platforma de dialoguri si productii artistice care au integrat sunetul in practicile artistice contemporane. Formele hibride ale artei cu o evolutie remarcabila in ultimele decenii plaseaza ceea ce numim sound art in relatie stransa cu acustica, psihoacustica, electronica, muzica noise, sunetul de tip environment extinse catre aria performativa, sculptura, arta video si cinematografie, fiind parte integranta a exporarilor artistice curente. Intr-o lume in care societatile dezvoltate au acces la gadegt-uri prin care isi creaza propriul playlist environment, tehnologia infuzeaza un soi de cultura a izolarii in care mediul social isi pierde deschiderea si interactiunea colectiva concreta. Explorarea comuna a spatialitatii, a sunetului apare in contradictie cu spatiul personal. Acest mediu creativ isi asuma rolul conectarii mediilor disparate, analizind modurile in care creatia si productia sunetului influenteaza si modeleaza comportamentele sociale.

Punand accent pe inovatie acest proiect urmareste sa acopere un segment al artei contemporane rar frecventat in Romania incercand sa ofere impulsul creativ artistilor care pot integra ideea de sound art avand posibilitatea de a produce, cerceta si descoperi noile tehnologii in materie de sunet. Proiectul reuneste artisti vizuali, dar si sound artists si compozitori astfel demarand o platforma interdisciplinara inovatoare pe scena artistica locala.” Olivia Nitis si Ciprian Ciuclea

VISUALIZING THE SOUND

Visualizing the Sound este un proiect cultural realizat de WASP STUDIOS in co-productie cu Asociatia 4Culture.

Parteneri: Experimental Project,  Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Centrul de Fotografie Contemporana din Iasi.

Un proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

„Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.”