Arhiva de arhitectura: casele arhitectilor din Bucuresti

0

Proiectul „Arhiva de arhitectura” continua si anul acesta cu o noua perspectiva asupra istoriei Bucurestiului, cea a caselor construite si locuite de arhitecti. Pana in prezent am identificat pe teren peste 60 de locuinte existente, pe care le vom prezenta intr-o brosura cu cinci trasee pietonale si in sectiunea http://arhivadearhitectura.ro/locuinte/ alaturi de alte cateva zeci de imobile disparute. Galeria arhitectilor http://arhivadearhitectura.ro/galerie-arhitecti/  se imbogateste treptat cu 65 de figuri importante care au trait si creat din cea de-a doua jumatate a secolului al XX-lea pana la cel de-al doilea razboi mondial.

In perioada 15 iunie – 1 septembrie am desfasurat mai multe activitati de promovare a patrimoniului bucurestean in randul diferitelor categorii de public. In perioada 2 iulie – 27 august am participat la „Scoala de vara” la Palatul Sutu cu o serie de ateliere de istoria orasului si a arhitecturii bucurestene de care s-au bucurat 130 de copii, diferitele prezentari si activitati practice fiind sustinute de istoric Alina Havreliuc, istoric Andrei Razvan Voinea, istoric de arta Oana Marinache si arhitect Costin Gheorghe. In luna iulie am realizat un nou caiet de activitati de istoria artei si arhitecturii pentru copii, de care beneficiaza participantii la ateliere si elevii din scolile participante in perioada urmatoare septembrie – noiembrie. In perioada 23 iulie – 28 august am organizat la Casa de cultura „Friedrich Schiller” conferinta-debatere si expozitia de documente digitizate pe tema „Contributia germana la dezvoltarea economica a Bucurestiului”. Arhitectul Adrian Craciunescu a sustinut in 30 iulie la Palatul Sutu conferinta pe tema „Disciplina urbana in secolul XIX”.

Programul lunii septembrie include o noua conferinta  pe tema „Arhitecti si ingineri germani in Bucuresti”, joi, 10 septembrie, de la ora 18:30, la Casa de cultura „Friedrich Schiller”, cu arhitect Ruxandra Nemteanu si istoric de arta Oana Marinache, ateliere pentru copii cu Alina Havreliuc la Casa Mincu, ARCUB – Hanul Gabroveni si Curtea Veche precum si cinci tururi ghidate la sfarsit de saptamana.

Proiectul de digitizare initiat in 2013 si continuat intens in 2014-2015 de echipa pluridisciplinara a Asociatiei Istoria Artei a scos la lumina prin cercetarea in arhive nenumarate documente legate de istoria arhitecturii, ingineriei si a cladirilor bucurestene care sunt publicate pe www.arhivadearhitectura.ro. Statisticile anului 2015 indica un numar de 7736 vizitatori unici dintre care 3004 doar in lunile iunie – august.

Finantatori:
Proiect cultural co-finantat de Ordinul Arhitectilor din Romania din „Timbrul arhitecturii”

Proiect editorial online co-finantat de Administratia Fondului Cultural National
Proiect cultural co-finantat de A.R.C.U.B. si P.M.B. in cadrul Programului cultural „Esti Bucuresti”

Parteneri ai proiectului: Arhivele Nationale ale Romaniei, Muzeul Municipiului Bucuresti, Casa de cultura „Friedrich Schiller”, Asociatia Bucurestiul Meu Drag, Orasul lui Bucur, Bucurestii Vechi si Noi, Idei Urbane, Arhitext, Analiza istorico-arhitecturala, Buna dimineata, Bucuresti!, Asociatia Arche, Evo Conta, Logotype