Arta nu a avut limite la Festivalul Cultural Miraje

0

Editie a VII-a a Festivalului Cultural Miraje a reunit peste 200 de participanti de la scolile speciale din tara si de la scolile de masa din Cluj-Napoca. Timp de patru zile liceeni si elevi de gimnaziu au dansat, au cantat si au jucat teatru pe scena Casei de Cultura a Studentilor si pe cea a Salii Auditorium Maximum, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, au asistat la Atelierele Miraje si la evenimentele speciale din cadrul Festivalului. Ziua Portilor Deschise la Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca si “Cafeneaua pe intuneric” (eveniment in premiera in Cluj-Napoca) sunt evenimentele care au contribuit la transmiterea mesajului Festivalului, acela privind integrarea si acceptarea tinerilor cu nevoi speciale.

Editia a VII-a a Festivalului Cultural Miraje, derulata in perioada 7-10 aprilie 2014 sub sloganul “Arta nu are limite!”, a insemnat patru zile de evenimente speciale, ateliere si spectacole. Festivalul a debutat cu Ziua Portilor Deschise la Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca. Cei care au trecut pragul Liceului Special pentru Deficienti de Vedere au participat la ateliere de olarit, modelaj si prelucrare a lemnului. In plus au avut ocazie sa viziteze o expozitie cu lucrari ale elevillor de la Liceul Special pentru Deficienti de Vedere si au putut asista la concursul de muzica usoara “Dor de cantec”.

Agenda zilei de 8 aprilie a insemnat prima zi de Ateliere Miraje. Tinerii de la invatamantul de masa si cel special din Cluj-Napoca au asimilat noi forme de exprimare prin teatru, dans si muzica in cadrul atelierelor de improvizatie de la Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca.

“Terapia prin muzica, dans si teatru este o modalitate psihoterapeutica folosita adesesa de catre noi, cadrele didactice din invatamantul special. A dansa inseamna pentru noi a descoperi o lume noua de senzatii. Participarea la Festivalul Cultural Miraje este pentru copiii nostri o imbogatire a experientei de viata si o valoroasa traire emotionala.“ (Antonela Chezan, profesor Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva, Zalau)

8 aprilie a fost si ziua in care s-a desfasurat un eveniment in premiera in Cluj-Napoca “Cafeneaua pe intuneric”. Evenimentul a fost gazduit de cafeneaua The Londoner – Great English Pub si a reprezentat un moment de constientizare a publicului larg privind situatia persoanelor cu deficiente de vedere. Peste 120 de persoane au simtit pret de doua ore cum e sa traiesti pe intuneric.

Imediat ce intrau in cafenea, participantii erau legati la ochi, condusi de un voluntar spre bar, unde un barman nevazator ii servea, sau spre mese unde li se lua comanda.  O singura lumina, la bar, ilumina cafeneaua. Muzica Marei Opris, profesor nevazator la Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca si a lui Octavian Piriu, elev in cadrul aceluiasi liceu, au creat o atmosfera perfecta pentru o seara pe intuneric.

 “A fost o seara magica; imi place sa spun ca a fost o seara care a inchis ochii participantilor pentru cateva momente, dar a deschis ochii mintii pentru restul vietii. A fost interesant sa analizez cum oamenii intrau in cafenea legati la ochi, speriati, dezorientati si nesiguri, cum se acomodau incet-incet cu spatiul si cum ieseau cu zambetul pe buze, afirmand ca a fost o experienta care i-a provocat sa se descurce si care i-a determinat sa priveasca cu alti ochi persoanele nevazatoare si provocarea la care ii supune viata.” (Petruta Grijincu, coordonator eveniment “Cafeneaua pe intuneric”)

 9 si 10 aprilie au fost doua zile intense de spectacole, doua zile in care peste 150 de elevi de la scolile speciale din Arad, Bucuresti, Bistrita, Cluj-Napoca, Pascani si Simeria si de la scolile de masa din Cluj-Napoca au cantat, au dansat si au jucat teatru pe scena Casei de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca si pe cea a Salii Auditorium Maximum, UBB Cluj-Napoca.

 “Pentru noi, Festivalul Cultural Miraje a insemnat un eveniment care a oferit tinerilor cu nevoi speciale sansa de a fi auziti, intelesi, apreciati, dar si sansa de a oferi o parte din sufletele lor minunate tuturor celor care vor sa-i asculte si mai mult decat atat sa ne ofere noua celor care nu avem o dizabilitate lectii impresionante de viata.” (Marian Moldovan, profesor Centrul Scolar de Educatie Incluziva nr. 1, Bistrita)

Festivalul Cultural Miraje este organizat de Asociatia Management ++, in parteneriat cu YouthBank Romania (youthbank.ro), Liceul Special pentru Deficienti de Vedere din Cluj-Napoca (ldv.ro) si Clubul Lions Genesis, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin programul Tineret in Actiune.

In primele 6 editii, 2.000 de tineri au urcat pe scena in cadrul a 120 de spectacole de teatru, muzica si dans, in fata a peste 6.000 de spectatori.