ARTmobile – Un muzeu la indemana!

0

Muzeul National de Arta al Romaniei lanseaza proiectul „ARTmobile – Un muzeu la indemana!”, ce propune o noua abordare a experientei muzeale si anume vizita virtuala a lucrarilor valoroase din colectiile celui mai mare muzeu de arta din tara. Proiectul contribuie la amplificarea interactiunii muzeului cu publicul si la alinierea serviciilor acestuia la bunele practici in domeniu.

Acest lucru se petrece concomitent cu lansarea noului site al muzeului intr-o forma simplificata, mai usor de folosit, cu informatii sistematizate. Noul site are un accent pe imagine, aduce in prim plan muzeele satelit – Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul K.H. Zambaccian, Muzeul Theodor Pallady, are conexiuni la retelele sociale si la canalul YouTube al MNAR. O componenta importanta raman vizitele virtuale pentru o parte din patrimoniu.

Este prima oara cand un muzeu de arta din Romania pune la dispozitia tuturor celor interesati o gama atat de variata de produse complementare vizitelor la fata locului. Acestea sunt importante resurse pentru iubitorii de arta, pentru educatori si pentru elevi deopotriva, oferind vizitatorilor de toate varstele posibilitatea de a cunoaste si intelege 40 dintre lucrari din colectiile muzeului intr-un mod simplu si prietenos.

Cele 40 de lucrari selectate beneficiaza de descrieri audio realizate cu ajutorul unor voci bine cunoscute precum Melania Medeleanu, Adela Greceanu, Alina Vancia, Dan Daniel, Liviu Popescu, profesionisti care s-au alaturat cu generozitate in calitate de voluntari.

De asemenea, pentru a veni in sprijinul persoanelor cu deficiente de auz, 17 dintre aceste lucrari sunt povestite in limbaj mimico-gestual de catre elevi de gimnaziu si interpreti autorizati. Pentru persoanele cu deficiente de vedere au fost create 15 dramatizari asemanatoare unor mici scenete de teatru radiofonic, iar 14 lucrari beneficiaza de diagrame tactile ce sunt completate de descrieri text si audio ce permit o explorare ghidata. Toate aceste materiale vor putea fi descarcate gratuit acasa, la scoala sau de catre asociatiile interesate.

Speram ca proiectul ARTmobile sa aduca MNAR si arta in general mai aproape de toti cei interesati, oriunde s-ar afla ei. Interactiunea cu publicul in mediul virtual devine o componenta esentiala a comunicarii noastre cu toate categoriile de public. Prin ea speram sa facilitam si interactiunea directa cu comunitatile carora le este dedicat proiectul: persoane cu deficiente de vedere si de auz de pretutindeni.” Calin Stegerean, Director General al MNAR

Inspirat de impulsul tinerei generatii de a experimenta noile tehnologii si de a invata intr-un mod placut, ARTmobile permite Muzeului National de Arta al Romaniei sa intre in dialog si cu cei aflati la distanta, contribuind la imbogatirea cunostintelor despre artele vizuale ale publicului cu nevoi speciale.

„Accesibilitatea este un drept social care ii priveste pe toti cetatenii. De fapt, accesibilitatea este o cerinta de care avem nevoie cu totii dar suntem constienti doar atunci cand exista bariere care ne restrictioneaza pe noi direct sau pe cei dragi noua. Cu ajutorul finantarii de 50.000 de euro oferite prin intermediul Fondului ‚Lumea prin Culoare si Sunet’ al Fundatiei Orange, Muzeul National de Arta al Romaniei inlesneste incluziunea sociala prin utilizarea tehnologiei si aduce solutii dedicate accesibilizarii experientelor culturale pentru persoanele cu deficiente” a spus Dana Deac, Presedintele Consiliului Director al Fundatiei Orange

Muzeul National de Arta al Romaniei ofera publicului de toate varstele si de oriunde din tara posibilitatea de a se familiariza cu colectiile muzeului si de a dobandi noi cunostinte despre arta. Mai mult, corelarea informatiilor oferite prin descrieri, dramatizari, diagrame si explorare ghidata ajuta la fixarea cunostintelor si la dezvoltarea sau mentinerea diferitelor tipuri de memorie.

„Muzeul National de Arta al Romaniei ne-a facut noua, celor cu deficiente de auz, o surpriza placuta: ARTmobile“, a marturisit Gelu Bogdan, Presedintele ANIALMG (Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico-Gestual) (PROMO VIDEO disponibil aici: goo.gl/wqOkCk)

Valoarea totala a proiectului ARTmobile este de 299.750 de lei din care 75% reprezinta valoarea finantarii obtinute in cadrul concursului „Lumea prin Culoare si Sunet” al Fundatiei Orange.

Din 12 octombrie 2016 ARTmobile se afla la un click distanta pe noul website www.mnar.arts.ro.