Centrul European pentru Diversitate implementeaza proiectul 'Cultura prin traditii'

0

In perioada 1 iulie – 15 decembrie 2015, Asociatia Centrul European pentru Diversitate (Centrul EUdivers), organizatie non-guvernamentala cu sediul in municipiul Tulcea, implementeaza proiectul ‘Cultura prin traditii’, cofinantat de Consiliul Judetean Tulcea.

Scopul proiectului este valorificarea potentialului cultural al judetului nostru si implicarea tinerilor in conservarea traditiilor populare, motiv pentru care calendarul de activitati include o serie de ateliere in cadrul carora 20 de tineri din Tulcea vor descoperi motive traditionale utilizate in realizarea ii-lor si tehnica cusutului si vor dobandi competente care le vor permite sa realizeze obiecte decorate cu motive dobrogene.

In prima jumatate a lunii august au fost organizate primele doua ateliere, care au avut un rol de initiere.

Primul dintre ele a beneficiat de prezenta d-nei Elena Papa, specialist al Muzeului de Arta Populara si Etnografie din Tulcea, care a prezentat grupului tinta modele de camasi din zona Tulcei, tipare si tipuri de cusaturi.

Datorita faptului ca la nivel judetean exista tot mai putine persoane resursa care promoveaza si practica mestesugurile traditionale, la atelier au participat si doua reprezentante ale bibliotecilor tulcene.

Camelia Dunaev (Biblioteca Judeteana ‘ Panait Cerna’ din Tulcea) si Doina Tandara (Biblioteca Oraseneasca ‘Prof.Ion Buzea’ Macin ) sunt implicate activ in dezvoltarea personala a tinerilor prin organizarea de ateliere tematice , unele dintre ele valorificand tehnici de lucru manual si intentioneaza sa foloseasca competentele dobandite in cadrul proiectului ‘Cultura prin traditii’ pentru organizarea unor activitati similare la bibliotecile unde lucreaza.

Activitatile au continuat cu un al doilea atelier in cadrul caruia a fost prezentata tehnica cusutului (punctul plat si punctul in cruce) si obiecte decorate cu motive traditionale.

Intalnirile vor continua dupa modelul unor sezatori iar grupul tinta va realiza pana la finalul lunii noiembrie 10 ii si 30 de obiecte decorate cu cusaturi, ce vor fi prezentate pe data de 5 decembrie in cadrul Galei Voluntarului Tulcean, ce va fi organizat de Centrul EUdivers. O parte din obiectele realizate vor fi folosite pentru premierea voluntarilor anului 2015 din cadrul organizatiilor participante la Gala.