Consultare pentru identificarea problemelor, rezultatelor dorite si nevoilor de investitii pentru cultura cu impact social si educational

0

In perioada august 2012 – aprilie 2013 are loc in Romania prima etapa a procesului de pregatire a perioadei de programare a fondurilor structurale si de coeziune pentru 2014-2020. In acest scop a fost gandit un mod de lucru care sa implice cat mai multi dintre actorii sociali in procesul de elaborare a documentelor strategice pentru viitorul cadru de accesare al banilor europeni: s-au organizat Comitete Consultative Tematice (CCT) si, sub acestea, Grupuri de Lucru (GL). Atat in CCT, cat si in grupurile de lucru participa si organizatii ale societatii civile. In domeniul culturii s-au constituit 3 GL, unul dintre acestea dedicat activitatilor culturale cu impact social si educational.

Cultura cu impact social si educational nu a fost niciodata in Romania o prioritate si din acest motiv nu exista foarte putine analize, studii si rapoarte care sa documenteze domeniul ca atare. Pe de alta parte, exista o serie de practici, proiecte si initiative care justifica interesul de a dezvolta aceasta directia ca una prioritara pentru investitiile viitoare. De altel, activitatile culturale si patrimoniul material si imaterial sunt recunoscute in diferite documente ale Uniunii Europene drept factori importanti pentru o dezvoltare durabila, inteligenta si incluziva.

Pentru a pune acest gen de initiative pe harta investitiilor cu fonduri europene in perioada 2014-2020, Grupul de lucru pentru cultura cu impact social si educational incearca sa  identifice initiative inovatoare, piedici intalnite in derularea unor programe sau proiecte si opinii despre masurile care trebuie luate pentru a creste impactul proiectelor si programelor care privesc valoarea culturii din punct de vedere social si educational.

De aceea, organizatiile neguvernamentale sunt invitate sa raspunda la o serie de cateva intrebari despre domeniul sau domeniile pe care le cunosc din practica institutiei sau organizatiei.

Exista  cinci domenii pentru care sunt colectate opinii:

Educatie artistica in scoli si practicile educatiei nonformale cu mijloace artistice

Invatamant vocational artistic, reconversie profesionala in cultura si sustinerea mestesugurilor traditionale

Educatie culturala in muzee, biblioteci si initiative ale sectorului privat

Practici artistice si punerea in valoare a patrimoniului pentru combaterea saraciei si o dezvoltare incluziva

Patrimoniul si activitatile culturale – elemente esentiale pentru dezvoltarea si regenerarea urbana si rurala durabila

Termenul limita pentru completare: 20 octombrie 2012.

Pentru mai multe detalii despre initiativa: Raluca Ana-Maria Pop (coordonator GL cultura cu impact social si educational), [email protected]