David Schwartz si Alice Monica Marinescu sunt castigatorii concursului de dramaturgie TALKING ABOUT BORDERS 2011

0

In urma jurizarii care a avut loc in perioada 25-26 februarie 2012, juriul a desemnat castigatoare piesa “Nu ne-am nascut in locul potrivit” de David Schwartz si Alice Monica Marinescu deoarece „vorbeste despre o situatie sensibila si urgenta in Romania de azi“.  Juriul a avut in componenta personalitati ale lumii teatrale: Gerald Bauer (dramaturg principal la Theater der Jugend si profesor la Reinhardt Seminar, Viena), Ada Hausvater (director general, Teatrul National din Timisoara), Peter Spuhler (director general, Teatrul National din Karlsruhe, Germania), Cristina Modreanu (critic de teatru, redactor-sef al revistei Scena.ro, selectioner al Festivalului Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara), Axel Preuß (dramaturg principal si director adjunct, Teatrul National din Braunschweig, Germania). La editia din acest an a  concursului au participat 71 de autori.

David Schwartz a debutat la Teatrul National din Iasi cu “Romania, te pup!”, un spectacol „despre lipsa de perspectiva a vietii pe plaiurile mioritice“. Regizorul si-a gasit apoi in afara scenei oficiale mediul potrivit pentru productii cu tematici incomode: mineriada din iunie 1990, situatia chirias-proprietar din casele nationalizate, traseul identitar al unei tinere de etnie roma intr-o societate dominata de prejudecati. (Dilema Veche)

Alice Monica Marinescu este un om al teatrului tanar: joaca, scrie si este artist comunitar. A fost si este implicata in multe proiecte de teatru cunoscute  precum: „Tanga Project” sau proiectele de teatru comunitar „Turneu la Tara” si „Centrul de arta Varsta 4”, de la Caminul Dr. Moses Rosen.

TalkingAboutBorders.eu Drama Competition este un proiect derulat de Ministerul Afacerilor Europene si Internationale din Austria si PEN-Club Austria in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Teatrul National „Mihai Eminescu“ din Timisoara, si coordonat de regizorul Christian Papke. Lansat in 2005, concursul se desfasoara anual intr-o tara din Europa de Est. In 2011, proiectul s-a adresat dramaturgilor romani, invitati sa participe cu o piesa inedita pe tema „Talking About Borders: The Life Experience in Times of Changes“.

Premiul concursului este in valoare de 3 500 EUR. De asemenea, castigatorii vor beneficia de traducerea piesei in limba germana, publicarea ei intr-o prima editie de 11 000 de exemplare, organizarea unei lecturi publice, montarea pe o scena profesionista si prezentarea la Targul de Carte de la Leipzig.