Economy Works – un concurs pentru liceeni cu premii in bani si excursii in SUA si Germania

0

Luni, 20 februarie 2012, incepe a doua editie a concursului national Economy Works. Pentru al doilea an consecutiv, asociatia Societatea pentru Libertate Individuala (SoLib) implementeaza un proiect adresat elevilor de liceu. Economy Works explica si promoveaza mecanismele pietei libere cu scopul de a spori receptivitatea elevilor de liceu la principii economice solide si de a-i echipa cu instrumentele necesare unei bune intelegeri a mizelor politicilor economice.

Grupul tinta al proiectului sunt tinerii cu varste intre 15 si 19 ani (aproximativ 600 de elevi din 100 de licee din peste 30 de  orase). Concursul va fi structurat in trei module online de cate 2 saptamani, in timpul carora elevii vor studia folosind mijloacele puse la dispozitie de SoLib pe site-ul www.economyworks.ro (texte, prezentari, documentare, videolclipuri, materiale audio, benzi desenate). La sfarsitul fiecarui modul, elevii sunt invitati sa raspunda la o intrebare de gandire critica printr-un eseu de 1-2 pagini. Pentru fiecare modul, cel mai bun eseu va fi premiat cu 100 de dolari, iar alti doi castigatori vor primi premii in carti.

La finele celor trei cursuri, cei mai creativi si activi 15 participanti vor intra in finala pentru cele 2 locuri sponsorizate la scoli de vara din Statele Unite ale Americii si Germania. Finalistii, alaturi de institutiile si partenerii implicati in proiect, vor fi invitati sa participe la evenimentele organizate la finalul proiectului in Bucuresti.

Prin acest proiect, SoLib a inceput crearea unei baze de date cuprinzatoare de texte, videoclipuri, benzi desenate, materiale audio care trateaza subiecte economice importante. Un alt obiectiv al Economy Works este implicarea tinerilor din cat mai multe orase din intreaga tara intr-un proiect national, care complementeaza cunostintele oferite de invatamantul de stat si care, in acelasi timp, le ofera perspective reale de dezvoltare profesionala si academica. In plus, Economy Works va duce la crearea unei retele de tineri ce impartasesc aceleasi interese.

Pentru organizarea concursului Economy Works de anul acesta, SoLib a obtinut sprijinul Bancii Transilvania, precum si al partenerilor institutionali, Foundation for Economic Education din SUA si Insitute for Economic Studies Europe.

In 2011, Economy Works a fost sustinut de numeroase organizatii romanesti si internationale, precum Fundatia Dinu Patriciu, Centrul pentru economie politica si afaceri Murray Rothbard, TaxPayers’ Alliance din Londra si Foundation for Economic Education din Colorado. Economy Works 2011 s-a bucurat de participarea a 212 elevi din licee din tara. Cei mai buni 9 elevi si-au prezentat lucrarile in cadrul conferintei din Bucuresti, in fata unui juriu alcatuit din profesori universitari. Dintre acestia au fost alesi doi castigatori care au participat la o scoala de vara in Statele Unite ale Americii.