Faci cultura? Te priveste ce facem!

0

Coalitia Sectorului Cultural Independent si Asociatia pepluspatru/Centrul de Introspectie Vizuala va invita la 2 saptamani de dezbateri si prezentari cu privire la diversele aspecte care influenteaza desfasurarea actului cultural in Romania. Organizate in cadrul proiectului „CULTURA ACTIVA – resurse pentru participare si advocacy in sectorul cultural independent”, evenimentele readuc in arena publica subiecte de interes pentru actorii activi pe scena culturala – fie ei artisti, manageri, organizatii non-guvernamentale sau institutii publice -, si care nu au mai facut obiectul unor dezbateri publice in ultimii doi ani.

Desen Dan Perjovschi

In perioada 24 octombrie – 4 noiembrie la Bucuresti, in spatiul Centrului de Introspectie Vizuala de la Universitate (str. Biserica Enei nr.16), vor avea loc o serie 4 dezbateri despre finantarea publica in cultura si rolul retelelor, statutul artistului, miza coalitiilor transversale si parteneriatele cu organizatii din alte sfere sociale si, nu in ultimul rand, relatia dintre ONGuri si institutiile publice de cultura, intre competitie si colaborare. Dezbaterile continua la Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca in 11 noiembrie, cu o intalnire dedicata spatiilor de arta independente si relatiei dintre acestea si comunitate. Profesionisti cu competenta in domeniile amintite vor lua parte la dialogul propus pe durata proiectului.

Programul de dezbateri este completat de o serie bogata de evenimente paralele, prezentari si acces deschis publicului la o varietate de carti si materiale documentare pe temele proiectului. Cele 6 prezentari propuse acopera domenii variate, de la informatii despre legile care guverneaza participarea publica si transparenta decizionala, la informatii despre managementul financiar al organizatiilor si principalele tipuri de contracte, la un exercitiu practic de intalnire deliberativa pentru identificarea unor indicatori de bunastare pentru oras sau la incercari de testare a unor forme diferite de luare a deciziilor: prin vot si prin consens.

Cu ocazia primei dezbateri din proiect, care va avea loc in 25 octombrie de la ora 11, Independent in Romania si in Europa. Proiecte, politici publice si finantari, coalitii, va fi lansat un supliment publicat in Revista 22 si dedicat proiectului CULTURA ACTIVA. Publicatia include o cartografie subiectiva a culturii independente dupa 1989. Intr-un demers unic de recuperare a unui capital de activism si participare publica in cultura, cartografia propune o baza de discutii pentru construirea unor solutii care sa raspunda nevoilor producatorilor de continut cultural in regim independent.

Publicatia prezinta succint istoria participarii organizatiilor neguvernamentale, managerilor si artistilor independenti la formularea politicilor publice in cultura, a aparitiilor de organizatii si finantatori, modificarile legislative din ultimii 20 de ani, alaturi de marturii in direct si impresii ale celor responsabili de schimbarile din acesti ani. Suplimentul este distribuit impreuna cu Revista 22, precum si la intalnirile din proiect, iar contributiile din interiorul sau vor fi disponibile online in varianta integrala incepand cu 1 noiembrie pe situl CSCI.

 Descoperiti programul complet al dezbaterilor si prezentarilor AICI.

CULTURA ACTIVA este un proiect organizat de Coalitia Sectorului Cultural Independent si Asociatia pepluspatru/ Centrul de Introspectie Vizuala, in parteneriat cu Fundația AltArt si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile cu sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National.