Gala Festivalului International concurs pentru tineret Gavriil Musicescu, editia a III – a

0

Sapte zile pline de emotie, de muzica alaturi de personalitati ale vietii culturale si ale muzicii corale, am trait zilele acestea la Iasi, orasul celor sapte coline. Acolo unde marele muzician de inalta pregatire si dirijor Gavriil Musicescu ajunge Director al Conservatorului din Iasi unde a initiat actiuni menite sa contribuie la educarea muzicala a publicului larg.

Ziua cea mai speciala a fost duminica 5 iulie, la Teatrul National Vasile Alecsandri, una dintre cladirile reprezentative ale culturii in Iasi, unde a avut loc Gala – Festivalului Concurs Coral International pentru Tineret Gavriil Musicescu, editia a III – a. Seara minunata a Galei ne-a oferit un cuvant de binecuvantare din partea Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, iar debutatul muzical cu un recital extraordinar al uneia dintre cele mai prestigioase formatii de muzica corala din Romania si nu numai, Corul National de Camera Madrigal dirijat de Doamna Anna Ungureanu.

Pe scena au mai urcat castigatorii celor 5 sectiuni de concurs desfasurate in cadrul Festivalului si invitatii speciali ai acestei seri si anume: Corul de copii Radio Bucuresti dirijat de Domnul Voicu Popescu, Formatia de muzica psaltica Byzantion condusa de Adrian Sarbu, Corul Psaltic Tronos dirijat de Protopsalt Arhidiacon Mihail Buca.

Gala s-a incheiat cu prezenta unor invitati speciali Corul de Camera Preludiu dirijat de Maestrul Voicu Enachescu.             Pe langa invitatii de seama care ne-au incantat cu vocile lor minunate, pe scena teatrului National Vasile Alecsandri, au urcat si Doamna Ivancea Mihaela Prof. Univ. Dr, Consilier Judetean, Domnul Gabriel Harabagiu, Director Casa Studentilor si Consilier Local, Domnul Daniel Matasaru, Viceprimarul Municipiului Iasi, Domnul Victorel Lupu, Vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi, Domnul Catalin Jeckel, Director Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Domnul Liviu Bratescu, Directorul Ateneului din Iasi si Consilier Judetean, Domnul Sorin Avram Iacoban, Deputat si Prof. Univ. Dr Gheorghe Dutica de la Universitatea de Arte George Enescu Iasi, pentru a inmana premii si plachete.

Deasemenea invitatii speciali care au facut parte din comisiile de jurizare  ale celor 6 sectiuni de concurs, au fost prezenti in sala. Acestia au fost: la sectiunea de concurs pentru Corurile de copii: Doamna Anna Ungureanu, dirijoarea Corului National de Camera Madrigal, Doamna Elena Marian, Presedinta Asociatiei Nationale Corale din Republica Moldova, Domnul Voicu Popescu, Dirijorul Corului de copii Radio Bucuresti; la sectiunile Coruri de Licee cu profil musical si Seminarii Teologice, Coruri ale Universitatilor de Muzica si Facultatilor de Teologie si Coruri de tineri amatori, care nu studiaza in scoli cu profil muzical: Andrea Angelini, Profesor, Dirijor si Observator al Federatiei Internationale a Muzicii Corale Rimini, Italia, Maestrul Voicu Enachescu, Presedinte al Asociatiei Nationale Corale din Romania si Dirijorul prestigioasului Cor de Camera Preludiu, Conf. Univ. Dr. Ioan Golcea de la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Prof Dr. Mstyslav Yurcenko de la Universitatea Nationala Kiev – Ucraina. Domnul Adrian Ardeleanu, Director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi si Domnul Prof. Univ. Dr. Nicolae Gasca de la Universitatea de Arte George Enescu Iasi iar la sectiunile Formatii de muzica psaltica categoria studii liceale si studii universitare, membrii comisiei de jurizare au fost: Conf. Univ. Dr. Nicolae Gheorghita de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Asistent Dr. Adrian Sarbu de la Universitatea de Arte George Enescu Iasi si Prof. Antonios Aetopoulos de la Universitatea din Atena, Grecia.

Cu multumirile de riguoare acestora le-a fost inmanata o placheta din partea Asociatiei Iubire si Incredere pentru efortul pe care l-au facut de a fi prezenti la Festivalul muzicii corale desfasurate la Iasi.

Gala Festivalului Concurs Coral International pentru Tineret Gavriil Musicescu, editia a III – a, a putut fi urmarita si in direct pe TVR Iasi, TVR + si pe canalul de youtube al acestora.

Prezentatorii acestei minunate Gale au fost Director Festival Concurs Coral International pentru Tineret Gavriil Musicescu, Doamna Dirijor Dr. Daniela Dorosica si Domnul Catalin Sava.