Imaginea sumbra a presei din Romania: arma politica si instrument de presiune pe justitie, capabila sa foloseasca abuziv libera exprimare – raport FreeEx

0

Ultimul raport FreeEx privind libertatea presei creioneaza o imagine sumbra a pietei media din Romania pe parcursul ultimului an. Presa este folosita ca arma politica; institutii media folosesc abuziv dreptul la libera exprimare; CNA pare incapabil sa descurajeze practicile necurate si ameninta chiar, dreptul la libera exprimare; Televiziunea publica continua sa ofere servicii puterii – acestea sunt cateva dintre problemele ce au afectat libertatea de exprimare in 2013, potrivit raportului FreeEx.

Documentul realizat de ActiveWatch si publicat luni noteaza, intre altele, ca indicele Sustenabilitatii Media, realizat de IREX, a constatat ca “institutiile mass-media din tara continua sa fie politizate si afectate de puternice interese de afaceri, care slabesc echidistanta si libertatea presei”.

Unele dintre evenimentele majore care au avut, potrivit acestui raport, un impact negativ asupra libertatii de exprimare pe parcursul ultimului an:

O parte semnificativa a presei este in continuare folosita de patroni caarma in vederea obtinerii unor avantaje politice si economice sau pentru a pune presiune pe justitie.

Politizarea discursului mediatic a fost evidentiata de decizia unor jurnalisti de a migra in mediul politic si de atacurile tot mai frecvente intre oamenii din presa, in care predomina amenintarile, injuriile si limbajul vulgar.

Unele institutii media folosesc abuziv dreptul la libera exprimarepentru a intimida alte persoane/grupuri sociale/justitia/grupari politice. Doua astfel de atacuri vulgare au generat reactii mai consistente si au provocat o necesara dezbatere privind calitatea discursului public in Romania.

CNA a sanctionat aceste numeroase abateri, insa nivelul amenzilor este mic si nu este in masura a descuraja astfel de practici.

Abaterile etice tot mai frecvente ale presei au fost sanctionate de instante, in baza noului Cod Civil.

Romania s-a confruntat cu riscul ca insulta si calomnia sa fie reintroduse in Codul Penal.

Codul insolventei adoptat de Guvern prin Ordonanta de Urgenta ameninta existenta unor institutii media.

Cititi continuarea pe hotnews.ro.