In Geoparc, trecutul Tarii Hategului este prezentat vizitatorilor prin expozitii de arta si traditii

0

Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti, in colaborare cu Universitatea Nationala de Arte Bucuresti si Asociatia Femeilor din Sintamaria Orlea le ofera si in acest an vizitatorilor expozitii de exceptie, vernisate in cadrul evenimentelor ce marcheaza Zilele Geoparcului si Saptamana Europeana a Geoparcurilor.

Vineri, 26 iunie 2015, ora 12.00, la Centrul pentru Stiinta si Arta al Geoparcului din comuna General Berthelot va avea loc vernisajul expozitiilor Corali si Fragilitate, realizate de doua artiste debutante  – Alexandra Neacsu si Florentina Micu, absolvente de master la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, Departamentul Arte Textile si Design Textil. 

Expozitia Corali, realizata de Alexandra Neacsu, il introduce pe vizitator in fascinanta lume a coralilor prin intermediul unei instalatii artistice textile. Autoarea isi propune sa prezinte publicului nu doar diversitatea si frumusetea coralilor, ci si semnificatiile lor mitologice si spirituale.

Spectacolul si diversitatea naturii sunt completate de expozitia Fragilitate a Florentinei Micu, expusa pentru prima oara in Romania, avand ca tema fluturii din Tara Hategului. Tema nu este aleasa intamplator, avand in vedere ca peste 75% din speciile de fluturi de zi din tara noastra pot fi intalnite in Tara Hategului. Caracterul efemer, fragilitatea si frumusetea fluturilor din zona sunt redate de autoare prin intermediul unei instalatii artistice alcatuite din benzi verticale transparente si imprimate serigrafic cu motive decorative reprezentand fluturi supradimensionati.   

Cele doua expozitii vor ramane in Tara Hategului pana in aprilie 2016 si vor putea fi vizitate zilnic, in intervalul orar 10.00 – 18.00. Evenimentul este realizat in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici din Romania, cu sprijinul Primariei si Consiliului Local din comuna General Berthelot si continua seria proiectelor culturale si educationale ale colaborarii dintre Universitatea din Bucuresti si Universitatea Nationala de Arte, initiata in vara anului trecut prin intermediul celor trei expozitii – Mestesugul vopsirii lanii in Tara Hategului, Caligrafia timpului si Amprente de suflet.

Organizatorii si curatorii expozitiilor sunt conf. univ. dr. Daniela Frumuseanu,  de la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti si lector univ. dr. Alexandru Andrasanu directorul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti.

Duminica, 28 iunie 2015, la ora 12.00, in localitatea Sinpetru, comuna Sintamaria Orlea, va fi inaugurata Casa Traditiilor Hategane. Mestesuguri de odinioara, unele uitate astazi, au drept fir calauzitor lana si drumul parcurs de la sursa pana la produs finit. De asemenea, expozitia cuprinde diverse obiecte folosite  in trecut, in viata de zi cu zi.

Expozitia permanenta este organizata de Asociatia Femeilor din Sintamaria Orlea, cu sprijinul Primariei comunei Sintamaria Orlea, in colaborare cu Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti  si este gazduita de Caminul Cultural din localitate. Evenimentul isi propune sa fie si unul al comunitatii din Sinpetru fapt pentru care, in preajma sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, cu aceasta ocazie va fi inaugurat si Caminul Cultural la care au fost finalizate recent ample lucrari de reabilitare si modernizare cu scopul de a deveni un spatiu cultural si de evenimente, adaptat la standardele si cerintele actuale, pus la dispozitia localnicilor. 

Parteneri media ai evenimentelor sunt:MODERNISM, Agentia de carte, Art Out, Dialog Textil, Vreau Arta.ro, Top Business, Piata de arta (pentru expozitiile Corali si Fragilitate), Radio Romania Cultural, Radio  Big FM Deva, Antena 1 Deva, Glasul Hunedoarei, Ziarul Hunedoreanului, Replica, Blog Larisa Duta, Servus Hunedoara, Stiri din Vest, Nyugati Jelen, Hunedoara Mea, Hunedoara Libera si Ziarul Vaii Jiului.

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde intreaga Tara a Hategului si care protejaza si valorifica natura si cultura acestui spatiu. Geoparcul a fost declarat arie protejata de interes national in 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat in Reteaua Europeana a Geoparcurilor si in Reteaua Globala (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are in interiorul sau doua zone denumite „Situl Strei-Hateg” si „Culoarul Rusca Montana – Tarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, in vederea conservarii habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorita gradului ridicat de locuire care implica o preocupare deosebita pentru dezvoltarea locala. Aceasta arie protejata cuprinde elemente de interes geologic deosebit alaturi de elemente de interes biologic, arheologic, istoric si cultural. Factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de fosile de dinozauri de varsta Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hateg sunt unici in lume, importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de fosile, cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizata de Universitatea din Bucuresti.