Incepe Festivalul de Film Istoric din Cetatea Rasnov

0

Cetatea Rasnov gazduieste intre 10 – 19 august 2012 un eveniment deja traditional – a IV-a editie a Festivalului de Film Istoric. Timp de 10 zile, publicul va putea asista la un maraton cinematografic (peste 40 de productii) cuprinzand cele mai noi si mai valoroase filme documentare si de fictiune, concerte, dezbateri si conferinte pe teme istorice.

Anul acesta, organizatorii au ales sa oglindeasca in selectia filmelor din festival si in evenimentele speciale teme istorice importante: Atentatul terorist de la JO Munchen 1972, Jubileul Reginei Elisabeta a II-a, Insula Ada Kaleh, Sfarsitul lumii si Transilvania.

Festivalul se va bucura de prezenta unor invitati de marca: Ivan Patzaichin, medaliat la JO din 1972, Henry Hershkowitz, sportiv din delegatia Israelului la Munchen 1972, Cristian Topescu precum si actorul Marius Manole. Festivalul de Film Istoric de la Rasnov va invita la o calatorie in timp, vizionand filme care au ca subiect aceste momente istorice, dar si cele mai noi productii cinematografice cu tema istorica. Momente-portret vor fi dedicate actorilor Toma Caragiu si Patrick Dewaere, cineastului Cristian Nemescu si pilotului Ayrton Senna.

Atmosfera festivalului va fi completata prin 8 concerte speciale si 2 expozitii tematice realizate in parteneriat cu Muzeul Taranului Roman si Biblioteca Judeteana Astra Sibiu. Spectatorii se vor bucura de concerte vocal-instrumentale de muzica veche, rock medieval, muzica traditionala anatoliana, araba si evreiasca, proiectie de film mut acompaniata de muzica live.

Temele istorice vor fi prezente si in selectia aparitiilor editoriale prezentate la targul de carte organizat pe intreaga perioada a festivalului. FFIR este organizat de Consiliul local Rasnov, in parteneriat international cu European Institute of Cultural Routes si cu Asociatia Mioritics. Accesul publicului este gratuit. Evenimentele se vor desfasura in Cetatea Rasnovului, la cinematograful din oras si in centrul istoric. FFIR a fost ales ca Eveniment Responsabil alaturi de alte 6 evenimente organizate in acest an in Romania. Mai multe informatii se pot gasi pe site-ul oficial: www.ffir.ro.

Rasnovul este strans legat de cinematografia romaneasca, mari regizori romani filmand aici multe dintre peliculele cu tematica istorica. Organizatorii isi propun „reinvierea potentialului turistic si cultural al zonei si consacrarea Rasnovului drept refugiu pentru impatimitii de istorie, arta si natura”, a declarat Nicolae Pepene, directorul festivalului.