Inscrieri pentru proiectii de film gratuite si workshopuri pentru profesorii de liceu!

0

Asociatia Macondo a lansat platforma online www.filmepentruliceeni.ro, unde cadrele didactice se pot inscrie la proiectii gratuite de film si workshopuri in cadrul proiectului „Filme pentru liceeni”. Inscrierea va fi posibila pana pe data de 15 octombrie 2015.

Astfel, profesorii de liceu vor putea viziona impreuna cu elevii sase filme de arta pe parcursul anului scolar 2015-2016 in diferite cinematografe si spatii culturale.

In Bucuresti, elevii si profesorii sunt invitati sa vizioneze filmele la cinema Elvira Popescu si Spatiul Public European. Pentru fiecare film proiectat, Asociatia Culturala Macondo, organizatoarea proiectului, va sustine un workshop dedicat pentru primele 50 de cadre didactice care completeaza formularul de inscriere pe website.

Workshop-urile, disponibile doar in Bucuresti, vor exemplifica metode practice pentru utilizarea filmului ca metoda de predare. Proiectiile de film au loc si in urmatoarele 12 localitati din Romania: Timisoara, Rasnov, Corabia, Caracal, Moinesti, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplita, Targoviste, Ramnicu-Valcea si Giurgiu.

Selectia de filme include productii internationale recente, apreciate de critici din toata lumea. Cele sase filme abordeaza stiluri cinematografice si teme sociale diverse. Selectia cuprinde urmatoarele titluri: “Keep Rollin/Vielen Dank Fur Nichts” (2013), regizat de Stefan Hillebrand si Oliver Paulus, “Keeper” (2015), in regia lui Guillaume Senez, „Mustang” (2015), regizat de Deniz Gamze Ergüven, „La vie en grand” (2015) in regia lui Mathieu Vadepiedm, animatia “The Boy and the Beast” de Mamoru Hosoda si “Louder than Bombs” (2015) de Joachim Trier. Filmele alese au obtinut premii importante, precum Europa Cinemas Label la Festivalul de la Locarno (Keeper), Europa Cinemas Label la Festivalul de la Cannes (Mustang), sau premiul criticii la Festivalul International de Film Norvegian (Louder than bombs).
Profesorii care se inscriu in proiect au sansa de a vedea aceste filme, in premiera in Romania, impreuna cu elevii lor, pot participa la workshop-uri si pot aplica Ghidul Educativ in sala de clasa.Astfel, elevii sunt invitati sa descopere nu numai elemente teoretice de cinematografie, dar sa dezbata si subiecte precum egalitatea de gen, planificarea familiala sau incluziunea sociala.

Sub sloganul „Filmele bune se cunosc din scoala”, scopul proiectului „Filme pentru liceeni” este de a creste gradul de cultura cinematografica si de a promova educatia prin film in scolile din Romania.

Asociatia Culturala Macondo impreuna cu partenerul sau elvetian, Asociatia Lanterna Magica, vor pune la dispozitia participantilor un plan de lectii pentru predarea de notiuni cinematografice si sociale la sala de clasa, dupa vizionarea filmului. „Materialele realizate de noi sub forma unui Ghid Educativ vor demonstra cum prin diferite metode, de exemplu,utilizarea extraselor de film sau jocurile de rol, elevii pot invata sa priveasca critic un produs audio-vizual.”, declara Diana Cercel, coordonatorul proiectului. Planurile de lectii precum si extrasele de film vor fi disponibile gratuit pentru profesori pe site-ul www.filmepentruliceeni.ro.


Proiectul „Filme pentru liceeni” este sustinut
de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Inspectoratul Scolar Bucuresti, Casa Corpului Didactic Bucuresti, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania,Directia Municipala Pentru Cultura, Invatamant, Sport si Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomita, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Scolar Judetean Harghita, Inspectoratul Scolar Judetean Dambovita,Inspectoratul Scolar Judetean Giurgiu, Inspectoratul Judetean Scolar Ialomita,Inspectoratul Scolar Judetean Olt, Casa Corpului Didactic Dambovita, Cinema Elvira Popescu.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Despre organizatori:
Infiintata in 2007, Asociatia Culturala Macondo [link website: www.asociatiamacondo.ro] detine o experienta considerabila in dezvoltarea de proiecte in domeniul cultural, cu precadere in cel cinematografic, dar si in distrubutia de filme de arta pe piata din Romania.

Lanterna Magica [linkwebsite : http://www.magic-lantern.org/] este un club international de cinema pentru copii, fondat in Elvetia, cu o existenta de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau in incurajarea tinerelor generatii in studiul culturii cinematografice si in oferirea de instrumente pentru a intelege imaginile cu care ei interactioneaza zi de zi.

Proiectul este promovat si sustinut de partenerii media: Kiss FM, Kiss TV, Femeia, Revista Ioana, Femeia de Azi, www.parinti.com, www.femeia.ro, www.revistaioana.ro, www.renne.ro, Cinemagia, Observatorul Cultural, Super Bravo Girl, Revista Stiinta si Tehnica, Revista FiLM, Revista LZR, www.suntparinte.ro, www.edu-news.ro, www.examenultau.ro, Cinema RX, Historia, www.aarc.ro, www.cafegradiva.ro, www.movienews.ro. https://www.facebook.com/filmepentruliceeni

Implant de Par Cluj – Tinerii Liceeni