Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu” din Berlin sprijina simpozionul international „Teatru in inchisori”

0

Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu” din Berlin sprijina simpozionul international „Teatru in inchisori”, care a inceput joi, 7 iulie 2011, la Berlin si la care Romania este reprezentata prin Dana Cenusa de la Administratia Nationala a Penitenciarelor si de Bogdan Georgescu, coordonatorul proiectului “Casa Poporului” – teatru activ la Penitenciarul Craiova.

Proiectul are rolul de a crea o legatura intre metodele si institutiile diverselor tari si de a analiza situatia actuala a culturii teatrale in penitenciare. In opinia lui Holger Syrbe, reprezentantul societatii aufBruch, care a organizat simpozionul, Romania poate fi luata drept exemplu in ceea ce priveste activitatea teatrala in penitenciare, mai ales datorita Festivalului de Teatru pentru Detinuti – proiectul care se desfasoara anual si la care participa in jur de 80 de detinuti este, pana acum, unic in lume.

La deschiderea simpozionului, joi dimineata, a participat senatoarea pentru justitie a Berlinului, Gisela von der Aue, care a laudat implicarea persoanelor care se dedica teatrului in inchisori. Ea a subliniat importanta pe care o au aceste proiecte in procesul de reintegrare a infractorilor in societate, dar si faptul ca acestea le redau detinutilor increderea in sine si in fortele proprii. Dupa cum mentioneaza si cotidianul berlinez TAZ, mesajul pe care aceste proiecte doresc sa il transmita societatii este „Suntem oameni, nu monstri!” Numai prin desfasurarea acestui tip de proiecte este posibila o renuntare la ideile preconcepute, care exista de ambele parti (in societate, dar si printre detinuti) – conchide von der Aue.

La editia din acest an a simpozionului, republica Chile este invitatul principal, piesele de teatru prezentate fiind rezultatul unei colaborari dintre detinutii germani si ansamblul profesionist de teatru chilian „CoArtRe”. Pe parcursul simpozionului, dar si dupa incheierea acestuia, vor fi prezentate doua piese: „Teroare in Pacific” si „Don Quijote” (dupa Cervantes).

Proiectul „Teatru in inchisori” se bucura de un mare interes din partea publicului si a presei, locurile la spectacolele de teatru prezentate in penitenciar pe durata simpozionului fiind toate rezervate cu mult timp inainte, desi spectatorii trebuie sa se supuna unor controale riguroase inainte de a putea vedea reprezentatiile.

Petru anul viitor, ICR Berlin si societatea aufBruch doresc sa organizeze un simpozion cu focus pe Romania, incluzand o prezentare la Berlin a pieselor puse in scena cu ocazia Festivalului pentru Detinuti de la Bucuresti, din toamna acestui an, o expozitie de fotografii, un atelier de creatie si prezentarea unor filme documentare realizate in inchisori.

Detalii: http://symposium.gefaengnistheater.de/