Interviu StiriONG.ro: Valentina Roman, PR & Events Manager la Asociatia Curtea Veche, de „Ziua Internationala a Cartii Pentru Copii”

0

Demaram seria interviurilor StiriONG.ro printr-o discutie cu Valentina Roman, PR & Events Manager la Asociatia Curtea Veche. Si, cum astazi sarbatorim „Ziua Internationala a Cartii Pentru Copii”, o vom ruga pe Valentina sa ne povesteasca despre felul in care aceasta asociatie interactioneaza cu universul copiilor, prin lectura.
 

Sa incepem cu „La multi ani”! Asociatia Curtea Veche a sarbatorit in luna martie un an de la infiintare.

Multumim mult, suntem inca la inceput, dar plini de entuziasm si initiative valoroase!

Cum a aparut in lumea ONG-urilor aceasta asociatie si care au fost momentele cheie care i-au marcat evolutia pana in prezent?

Asociatia Curtea Veche a fost infiintata in luna martie a anului 2014 pentru a dezvolta intr-un mod independent si sustinut activitatea de responsabilitate sociala a Curtea Veche Publishing, inceputa in anul 2013, prin programul national alternativ de lectura “Cartile copilariei” ce isi propune cresterea reala a interesului copiilor si tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului copiilor de intelegere a textelor si cresterea consumului de carte din Romania.

Am sentimentul ca am crescut intr-un an cat altii in zece si dovada o au rezultatele extraordinare la care am ajuns prin multa munca si determinare: am reuşit sa donam carti catre 12,455 copii. Ne-au suţinut 142 de profesori si voluntari instruiti in utilizarea unei metodologii originale de prezentare a lecturii; carora le mulţumim ca au monitorizat activitatea celor 30 de cluburi de lectura infiintate.

Ne motiveaza onoarea de a ne desfaşura activitatea sub inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principelui Nicolae al Romaniei, inca din luna iunie a anului trecut, si increderea pe care ne-o ofera partenerii si sponsorii nostri. Am strans in jurul nostru oameni calzi si pozitivi, care cred in dezvoltarea societatii prin educatie si nu ii putem dezamagi. 

Cred ca toate momentele prin care am trecut au fost momente cheie pentru ca prin acumularea lor ne definesc pentru ceea ce suntem acum si ce vom fi ca organizatie in viitor.  Ne propunem sa devenim, in 5 ani de zile, unul dintre cel mai importanti cinci promotori ai lecturii din Romania, avand ca beneficiari ai proiectelor 500.000 de persoane din Romania; iar acest lucru nu este usor de implinit.

Totusi, avem un moment special in istoria noastra de pana acum si acela este ziua in care Alteta Sa Regala Principele Nicolae al Romaniei ne-a prezentat ideea turului ciclist caritabil “Cartile copilariei pe bicicleta” la care lucram acum si despre care trebuie sa stiti ca este un eveniment unic in Romania.

Cum interactioneaza Asociatia Curtea Veche cu publicul tanar si cum este de fapt situatia in tara? In Romania, cat de interesati mai sunt copiii de lectura si ce influenteaza interesul lor?

Alteta Sa Regala Principele Nicolae al Romaniei si reprezentantii Asociatiei Curtea Veche in vizita la Acorns British Style Nursery pentru promovarea lecturii

In ciuda a ceea ce am putea crede initial, trebuie sa va spun ca in toate localitatile vizitate de noi cu ocazia organizarii diverselor evenimente, am descoperit copii avizi de lectura. Pare greu de crezut, dar sunt copii in tara care nu au avut niciodata o carte a lor sau care nu au acces la biblioteci ori librarii, sunt elevi care cauta modele in viata si isi gasesc inspiratia in personaje de poveste, sunt copii care doresc sa se implice in cluburile de lectura “Cartile copilariei” pe care le organizam cu sprijinul voluntarilor tocmai pentru ca au nevoie de astfel de activitati interactive care sa ii ajute sa inteleaga mai bine textele. Faptul ca aleg sa se implice benevol, fara sa ceara o rasplata sau un premiu in schimb, arata faptul ca exista potential pentru cresterea gradului de lectura. tara noastra se afla la coada clasamentului in Uniunea Europeana privind numarul de carţi citite pe cap de locuitor, peste jumatate din cetaţeni (53.3%) au dificultaţi de inţelegere a ceea ce citesc, situandu-se pe ultimul loc din Europa la acest capitol (cf. Comisiei Europene). Acest lucru ne pune pe ganduri si vrem sa realizam proiecte sustenabile care sa creasca aceste cifre si sa ajutam astfel la dezvoltarea societatii romanesti.

Scoala gimnaziala din localitatea Mosna. Campania de donatii “Cartile copilariei in fiecare casa”, initiată de Curtea Veche Publishing alaturi de Clubul Rotary Iasi – Curtea Domnească

Scoala gimnaziala din comuna Prisacani. Campania de donatii “Cartile copilariei in fiecare casa”, initiata de Curtea Veche Publishing alaturi de ING 

Au copiii acces la lectura? Au timp pentru aceasta? Au carti la dispozitie, din care sa aleaga?

Cred ca sunt doua mari extreme de urmarit: Bucurestiul unde oferta este bogata si desi copiii au acces la foarte multe carti, nu mai stiu sa fie atenti la ceea ce citesc sau nu pot intelege/reproduce firul narativ al unei povesti pentru ca citesc mai mult mecanic pentru a scapa de gura parintilor sau profesorilor. Da, de cele mai multe ori, pentru elevi (si studiile in domeniu arata acest lucru) lectura a devenit o tema in plus pe care trebuie doar sa o bifeze ca activitate zilnica.

Pe de alta parte, in celelalte orase sau sate, exista cealalta extrema: a copiilor care si-ar dori sa citeasca, care frunzaresc manuale scolare vechi doar de dragul lecturii, dar care nu au acces la carti adaptate varstei lor sau la biblioteci dotate corespunzator.

In ceea ce priveste actiunile intreprinse de asociatie, mai ales cele adresate copiilor, cu siguranta au existat si intamplari memorabile. Ne poti detalia un moment deosebit?

Sunt foarte multe intamplari si intalniri memorabile care implica atat copii cat si adulti. Spre exemplu, unul dintre primii sponsori ai donatiilor “Cartile copilariei in fiecare casa” s-a alaturat proiectului in nume propriu dupa ce a citit despre noi intr-o aplicatie la granturile de finantare ale companiei la care lucra. Ne-a spus simplu ca doreste sa se implice alaturi de noi si am trait impreuna momente extrem de emotionante cand ne-am intors impreuna cu el in satul unde a copilarit pentru a revedea scoala si pentru a le vorbi copiilor din aceasta generatie despre cum a reusit sa ajunga la nivelul social si financiar de acum prin lectura. Pentru elevi si pentru noi, membrii asociatiei, acel discurs a fost cu adevarat memorabil si emotionant pentru ca a fost un exemplu motivant si real al unui om care si-a depasit singur conditia. 

Cu ce titluri vin in intampinarea copiilor diversele campanii derulate de Curtea Veche si daca ar fi sa alegem unul singur, care ar fi cel mai potrivit cadou cu ocazia acestei zile?

Asociatia Curtea Veche propune copiilor si adultilor un intreg program de lectura care are la baza colectia “Cartile copilariei”, repovestiri ale operelor din literatura universala pe intelesul celor cu varste intre 8 si 14 ani. Sunt foarte multe titluri in aceasta colectie, de la “Peter Pan” sau “Cocosatul de la Notre Dame”, la “Cei trei muschetari” sau “Odiseea”. Nu cred ca are o importanta ce alegeti, dar cred ca un cadou potrivit este ca macar cu ocazia acestei zile sa petreceti cel putin 25 de minute de lectura in familie, in care sa alternati cititul cu diverse jocuri de rol sau pictura de personaje. Puteti afla de pe site-ul nostru sfaturi si idei pentru astfel de activitati interactive: http://asociatiacurteaveche.ro/provocarea-anului-2015-25-de-minute-pe-zi-de-lectura-in-familie/. Nici nu stiti cat de mult va conta aceasta experienta pentru copilul dumneavoastra! 

Cu ce alte organizatii sau institutii colaborati, in special pentru acest tip de activitati? Exista interes din partea altor organizatii?

Suntem bucurosi ca avem alaturi de noi parteneri de incredere care ne sprijina in toate activitatile pe care le desfasuram (BDT Ford, Sameday Courier, International British School of Bucharest) sau sponsori punctuali care ni s-au alaturat pentru proiecte punctuale (ING Bank, Rotary Iasi Curtea Domneasca, Accenture Romania, Catalin Vasile, Herlitz Romania, AZOMURES si Diverta, Acorns British Style Nursery, BCR). Totodata, contam si multumim si pe aceasta cale, tuturor inspectoratelor scolare judetene care ne ajuta in organizarea donatiilor de carte prin recomandarea celor mai potrivite institutii scolare catre care sa ne indreptam atentia. Sprijinul fiecarei organizatii este foarte valoros pentru noi si speram sa strangem langa noi cat mai multi parteneri care sa inteleaga importanta lecturii ca pilon pentru dezvoltarea societatii.

Alexandru Miroiu / StiriONG.ro