Lansarea site-ului educational 'Scoli creative'

0

Asociatia Komunitas anunta lansarea site-ului educational www.scolicreative.ro, realizat in cadrul proiectului pilot de arta participativa ‘Da culoare scolii tale!’, care se deruleaza in sapte scoli gimnaziale din cinci localitati: Bucuresti, Chitila, Contesti (judetul Teleorman), Raciu (judetul Mures), Cluj.

Site-ul are un dublu obiectiv: de a promova proiectul ‘Da culoare scolii tale!’ si de a sintetiza principalele proiecte ale organizatiei, care au produs transformari creative si participative ale unor spatii din diverse scoli si licee – proiecte care alcatuiesc programul educational ‘?coli creative’, marca Asociatia Komunitas.

S-a demonstrat ca un mediu fizic vesel si placut joaca un rol important in imbunatatirea atmosferei din scoala si, ca urmare, a calitatii educatiei si a rezultatelor invatarii. Considerat un fel de ‘al treilea profesor’, spatiul educational ii ‘vorbeste’ copilului prin ceea ce ii ofera ca posibilitate de actiune si experienta. Cu cat elevii contribuie mai mult la imbunatatirea spatiului din scoala lor si au posibilitatea sa isi puna in practica propriile idei, cu atat mai mult se vor simti si ei proprietarii locului si vor aprecia schimbarile facute si eforturile depuse.

Momentan, in cadrul programului ‘Scoli creative’, se deruleaza proiectul ‘Da culoare scolii tale!’, un proiect pilot de arta participativa de tip pictura murala in scoli, care isi propune sa antreneze elevi, profesori si artisti plastici in vederea realizarii in echipa a unor interventii artistice in spatiul scolilor, pe teme ce tin de drepturile omului.

‘Da culoare scolii tale!’ isi propune sa creeze un model pilot inovator de program de arta participativa de tip pictura murala, in care 105 tineri, sapte profesori din sapte scoli din Romania si sapte artisti plastici vor lucra impreuna in proiecte artistice colective care sa exprime valori democratice si sa incurajeze diversitatea culturala si de perspective. Proiectul va avea ca rezultat sapte picturi murale colective de mari dimensiuni, pe teme ce tin de valori democratice, antidiscriminare si drepturile copilului, 105 elevi cu abilitati dezvoltate de participare civica, un film documentar, o culegere de bune practici si un model pilot ce poate constitui in viitor un punct de pornire pentru programe complexe, cu o cuprindere mai ampla la nivel national.

Proiectul ‘Da culoare scolii tale!’ este derulat de Asociatia Komunitas in perioada 1 septembrie 2015 – 30 aprilie 2016, in parteneriat cu Centrul pentru Educatie si Formare Sintagma, Asociatia Colectiv A (Cluj) si Asociatia KulturTrip (Targu Mures).

Proiectul ‘Da culoare scolii tale!’ beneficiaza de un grant in valoare de 72.473 euro finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin programul EEA Grants, administrat de Fondul ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene, accesati http://eeagrants.org si http://www.fondong.fdsc.ro.

Sponsori: StudentPlot, Policolor

Detalii suplimentare despre proiect:

Site: http://www.asociatia-komunitas.ro

Facebook: Da culoare scolii tale!

Asociatia Komunitas este o organizatie non-guvernamentala infiintata in anul 2006, care se doreste a fi un laborator interdisciplinar socio-antropologic si educational. Activitatile asociatiei de-a lungul anilor s-au structurat in jurul unor problematici precum educatie nonformala pentru tineri, cercetare urbana, dezvoltare comunitara si activare a spatiilor publice, arta participativa si educatie prin arta, promovarea cetateniei active, sprijinirea retelelor locale de activism urban.