Prescolarii au nevoie de educatie privind siguranta pe Internet

0

Organizatia Salvati Copiii Romania, coordonatorul national al programului Sigur.Info a organizat, in perioada 17-23 iulie 2011, a doua editie a Scolii de Vara Europene dedicata Sigurantei pe Internet.

Tinerii din zece tari europene, participanti la Scoala de Vara Europeana Sigur.info, organizata de Salvati Copiii Romania, au intocmit o rezolutie cu scopul de a aduce masurile necesare pentru o utilizare sigura a Internetului. Tinerii specialisti in siguranta online si informarea grupurilor-tinta vizate de acest subiect au dezbatut problemele cu care se confrunta utilizatorii de Internet din toata Europa si au formulat solutii pentru atenuarea acestora.

Scoala de Vara Europeana Sigur.Info 2011 a reunit 38 de copii si tineri, cu varste cuprinse intre 15-19 ani, din zece tari, in cadrul unicului eveniment european dedicat colaborarii copiilor pentru un Internet mai sigur. Tarile participante au fost: Germania, Portugalia, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Slovacia, Estonia, Irlanda, Marea Britanie si Romania. Printre subiectele dezbatute de catre participanti  amintim: securitatea datelor personale pe Internet, dependenta de calculator si Internet, pericolele reale din lumea virtuala, principiul participarii copiilor in elaborarea de strategii privind utilizarea responsabila a noilor tehnologii de comunicare online, etc.

Cu siguranta vom lua in considerare propunerile facute de participantii la Scoala de Vara, ca si activitati viitoare in cadrul proiectului Sigur.info, coordonat la nivel national de catre organizatia Salvati Copiii Romania. Cred ca problemele si solutiile aduse in atentia noastra de catre adolescenti sunt competente si pot avea un impact real asupra asigurarii unei educatii minime de siguranta online populatiei direct interesate de acest subiect. Unul dintre proiectele viitoare ale programului Sigur.info este chiar editarea si distribuirea in randul scolilor din Romania a ghidului educativ pentru profesori, care urmeaza sa fie lansat in urmatorul an scolar. Ghidul va cuprinde teme precum: Securitatea calculatorului, Creatii personale pe Internet, Informatiile gasite pe Internet,etc.  si este adresat tuturor profesorilor care doresc sa introduca in cadrul orelor de curs beneficiile educative oferite de mediul online.” declara Ovidiu Majina, Coordonatorul programului Sigur.info, Salvati Copiii Romania

Participantilor le-a fost sustinut un training la inceputul Scolii de Vara cu tema Scrierea si Implementarea unui proiect la nivel european  participand ulterior la concursul de proiecte finalizat pe data de 22 iulie 2011. Au fost inscrise 6 proiecte trans-nationale, iar proiectul castigator, intitulat E-sign,  urmeaza sa fie implementat in de catre Salvati Copiii Craiova in parteneriat cu Centrul pentru copii cu deficiente de auz din Leiria, Portugalia. Proiectul isi propune familiarizarea copiilor surzi sau cu deficiente de auz, precum si a parintilor acestora cu beneficiile si riscurile presupuse de navigarea online. O resursa a proiectului va fi constituita din audio-uri explicative pentru copiii orbi si din videoclipuri cu limbajul semnelor pentru copiii surzi sau cu deficiente de auz.

Alte informatii detaliate sunt disponibile pe site-urile:

www.sigur.info; http://blog.sigur.info; www.facebook.com/sigur.info