Proiect de promovare a traditiilor de restaurare si pictura pe lemn

0

Fundatia Mihai Eminescu Trust a demarat proiectul cultural „Florile Transilvaniei – Proiect de promovare a traditiilor de restaurare si pictura pe lemn”, finantat de Administratia Fondului Cultural National si implementat in parteneriat cu Scoala Generala din comuna Laslea, jud. Sibiu si cu Scoala Generala din comuna Bunesti, jud. Brasov.

Proiectul isi propune sa informaze publicul din Romania si strainatate cu privire la valoarea si modul de conservare si pastrare a obiectelor de patrimoniu din lemn pictat. Proiectul va urmari dezvoltarea cunostintelor si interesului a 30 de elevi din scolile partenere si a circa 100 de locuitori din comunele Bunesti si Laslea fata de identificarea si pastrarea in conditii optime a obiectelor traditionale din lemn pictat, includerea in circuitul public online si expozitional a doua obiecte restaurate si crearea de materiale multimedia (scris, foto, video) care prezinta modalitati concrete de educatie culturala, identificare, restaurare, conservare si utilizare in-situ a obiectelor din lemn pictat.

Durata proiectului este de 6 luni, timp in care cei 30 de elevi din clasele V-VIII vor fi implicati in diverse activitati de educatie non-formala, menite sa le trezeasca interesul fata de valorile autentice ale patrimoniului cultural material existent in satele lor, sa contribuie la constientizarea importantei conservarii si salvarii pieselor de mobilier pictat, sa le cultive spiritul creativ etc. Prima activitate din cadrul proiectului a cuprins organizarea a 2 sesiuni de informare in scolile partenere in vederea prezentarii proiectului si selectarea a cate 15 elevi din fiecare comuna care vor fi coordonati de 2 cadre didactice, reprezentand fiecare institutie de invatamant implicata in proiect. Primul workshop din cadrul proiectului, cu titlul „Istoricul mobilei pictate si semnificatia motivelor florale in Transilvania” a avut loc in perioada 14-15 iunie 2014, in satul Viscri, jud. Brasov. Atelierul a avut drept obiectiv formarea unei intelegeri de baza a artei mobilierului pictat transilvanean si a rolului acestuia in cultura populatiei locale. In cadrul acestui workshop elevii au beneficiat si de un curs de tehnica fotografica, sustinut de un fotograf profesionist.