Serile Housing Stories | Experienta locuirii in Bucurestiul contemporan | Episodul #6 Noi ansambluri rezidentiale

0

Proiectie de film documentar | Q&A | Discutii30 ianuarie, Manasia Hub (str.Stelea Spatarul nr.13), ora 20:30

Andrei Craciun, moderator | Vlad Trandafir, regizor | Cristina Boboc, antropolog | Oana Cristiana Iftode, sociolog

Avantul imobiliar din anii 2000 a insemnat pentru Bucuresti, printre altele, aparitia unui tip specific de locuire: cel in ansambluri rezidentiale nou contruite, de multe ori amplasate la periferie (dar nu exclusiv). O parte importanta dintre acestea sunt de tip „gated community”, adica spatii enclavizate cu un control ridicat in ceea ce priveste accesul (pietonal, motorizat samd) si care tind sa ofere rezidentilor servicii pentru care in mod obisnuit ar fi nevoiti sa paraseasca respectivul perimetru. Locatarii noilor spatii apeleaza de multe ori la credite imobiliare pentru achizitia unei astfel de locuinte. Cum este locuirea in aceste spatii? Cum se petrece tranzitia de la locuirea din blocul construit in perioada socialista catre „o noua comunitate”? Care este experienta celor care platesc lunar o rata pentru credit imobiliar? Va propunem o noua intalnire pentru discutarea locuirii din noile ansambluri rezidentiale.

Asociatia VIRA va invita la proiectia in premiera a episodului #6 Noi ansambluri rezidentiale, cel de-al saselea din seria Bucharest Housing Stories – proiect de film documentar dedicat surprinderii si promovarii diversitatii culturale a locuirii din Bucuresti si imprejurimi. Locuirea, vecinatatea, amintirile sau rutina sunt doar cateva dintre temele abordate pe parcursul intregii initiative cinematografice. 

Teaser

„In spatele portilor pazite, noii proprietari sau chiriasi din ansamblurile rezidentiale cauta siguranta, curatenie si spatii mai mari. Trecerea de la locuirea in apartamentele construite in perioada industrializarii socialiste la apartamentele din perioada boom-ului edilic de dupa anul 2000 marcheaza o ruptura cu vechiul model de locuire, o ruptura simblica intre trecut si viitor. Tranzitia de la locuirea in blocurile socialiste la noile ansambluri rezidentiale de la periferia Bucurestiului redefineste relatia locatarului cu obiectele vietii cotidiene, in care criteriile modernului si ale esteticului devin factori decisivi in alegerea unei locuinte.” (Cristina Boboc, cercetatoare in cadrul proiectului)

„Odata cu dezvoltarea sistemelor de finantare a locuintelor si tranzactionarea titlurilor ipotecare la nivel global, locuirea a intrat in logica financiarizarii, devenind un punct central in teoriile privind financiarizarea vietii sociale.(Aalbers 2008, Martin 2002, Glover 2010) Ce presupune insa dobandirea de locuinta prin credit si care este experienta de locuire a celor care traiesc sub presiunea ratei lunare? Ca solutie de compromis la problema locativa si in stransa legatura cu locuirea in chirie, creditul imobiliar este perceput drept calea de iesire dintr-o situatie incerta, nesigura, precum statutul de chirias, spre una de relativa stabilitate.” (Oana Cristiana Iftode, cercetatoare in cadrul proiectului)

Intrarea este GRATUITA in limita locurilor disponibile si se face pe baza de REZERVARE  la numarul de telefon: 0730588651

Evenimentul este organizat de Asociatia VIRA in cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturala a spatiilor de locuit din Bucuresti si imprejurimi” finantat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei in cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea Diversitatii in Cultura si Arta din cadrul Patrimoniului Cultural European”.

Parteneri proiect: Asociatia Miscarea pentru Actiune si Initiativa Europeana si Muzeul National al Taranului Roman

CU SPRIJIN ACADEMIC: Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala (Universitatea din Bucuresti), Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.

CU SPRIJIN NON-GUVERNAMENTAL SI CIVIC: Policy Center for Roma and Minorities, Centru de Resurse pentru participare publice, Grupul de initiativa civica „Lacul Tei”, Caleidoscop, Samusocial din Romania. Concordia Romania, Fundatia Carturesti

PROMOVAT IN PARTENERIAT CU: Muzeul National de Arta Contemporana, Bucuresti 2021, Astra Film Festival, Urban Eye Film Festival, Manasia Hub, Radio Romania Cultural, Zeppelin, Igloo, Decat O Revista, Martor – Revista de Antropologie a Muzeului Taranului Roman, All about Romanian Cinema (AaRC), CineFan.ro, CinemaRX, LaPunkt, Modernism, Ziarul Metropolis, Veioza Arte, Sapte Seri, SUB25, Merg.in Romania, Romania Pozitiva, StiriONG, Bucharest Cultural Events.