Serile Housing Stories | Experienta locuirii in Bucurestiul contemporan | Episodul #7 Zona periurbana

0

Proiectie de film documentar | Q&A | Discutii09 februarie 2016, Manasia Hub (str.Stelea Spatarul nr.13), ora 20:00

Andrei Craciun, moderator | Vlad Trandafir, regizor | Natalia Negru, coordonatoare studiu

Experienta de locuire in Bucurestiul contemporan este influentata de transformarile petrecute dupa 1990 in ceea ce priveste mobilitatea locativa a persoanelor, transformari ce includ si migratia din/spre oras. Anterior controlate prin politici largi de urbanizare-industrializare, astfel de miscari au loc acum in noi contexte, schimband fata orasului si a imprejurimilor sale. Ce inseamna sa locuiesti astazi intr-o localitate limitrofa Bucurestiului? Cum se petrece migratia din/spre Bucuresti, pentru locuitorii unei astfel de localitati? Ce relatii exista intre Bucuresti si imprejurimile sale? Va propunem o noua intalnire pentru discutarea locuirii in zona periurbana a capitalei.

Asociatia VIRA va invita la proiectia in premiera a episodului #7 Zona periurbana, ultimul din seria Bucharest Housing Stories – proiect de film documentar dedicat surprinderii si promovarii diversitatii culturale a locuirii din Bucuresti si imprejurimi. Locuirea, vecinatatea, amintirile sau rutina sunt doar cateva dintre temele abordate pe parcursul intregii initiative cinematografice.

www.bucharesthousingstories.ro

„Migratia tot mai accentuata dinspre urban spre rural influenteaza profilul demografic al localitatii, converteste un spatiu eminamente agricol in spatiu integral construit si transforma sistemul traditional de locuire local. Casa, initial centru al microcosmosului uman, suport si in acelasi timp beneficiar al substratului spiritual al vietii traditionale, isi pierde treptat din insemnatate si din simboluri, devenind o constructie conditionata tot mai mult de situatia economica a individului si de aspiratiile sociale ale acestuia. Schimbarea are efect atat asupra arhitecturii constructiilor cat si in perceptia spatiului locuit, iar scenariile de locuire nu atat se multiplica cat suporta mutatii semnificative. Peisajul rural construit incepe sa capete caracteristicile celui urban prin ritmul schimbarii si prin utilizarea spatiului, recuperand din confortul si facilitatile date de constructiile din mediul urban si in acelasi timp importand modele din tarile prospere ale Uniunii Europene.” (Carmen Mihalache, cercetatoare in cadrul proiectului)

Intrarea este GRATUITA in limita locurilor disponibile si se face pe baza de REZERVARE la numarul de telefon: 0730588651 (80 locuri pentru nefumatori, 20 locuri pentru fumatori)

Evenimentul este organizat de Asociatia VIRA in cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturala a spatiilor de locuit din Bucuresti si imprejurimi” finantat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei in cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea Diversitatii in Cultura si Arta din cadrul Patrimoniului Cultural European”.

Parteneri proiect: Asociatia Miscarea pentru Actiune si Initiativa Europeana si Muzeul National al Taranului Roman

CU SPRIJIN ACADEMIC: Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala (Universitatea din Bucuresti), Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.

CU SPRIJIN NON-GUVERNAMENTAL SI CIVIC: Policy Center for Roma and Minorities, Centru de Resurse pentru participare publica, Grupul de initiativa civica „Lacul Tei”, Caleidoscop, Samusocial din Romania. Concordia Romania, Fundatia Carturesti

PROMOVAT IN PARTENERIAT CU: Muzeul National de Arta Contemporana, Bucuresti 2021, Astra Film Festival, Urban Eye Film Festival, Manasia Hub, Radio Romania Cultural, Zeppelin, Igloo, Decat O Revista, Martor – Revista de Antropologie a Muzeului Taranului Roman, All about Romanian Cinema (AaRC), CineFan.ro, CinemaRX, LaPunkt, Modernism, Ziarul Metropolis, Veioza Arte, Sapte Seri, SUB25, Merg.in Romania, Romania Pozitiva, Stiri ONG, Bucharest Cultural Events.