Ziua Sigurantei pe Internet 2012 – 70 de tari atrag atentia asupra riscurilor asociate cu utilizarea Internetului de catre copii

0

In peste 70 de tari din intreaga lume se sarbatoreste astazi, Ziua Sigurantei pe Internet in cadrul programului Safer Internet ce are ca rol educarea copiilor, profesorilor si parintilor in vederea utilizarii responsabile a Internetului.

La nivel european, cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet 2012, au fost lansate oficial concluziile unui nou raport al proiectului EU Kids Online, proiect coordonat de London School of Economics and Political Science (LSE).  Conform acestuia, parintii trebuie sa fie implicati activ in viata online e copiilor lor, discutand cu ei despre Internet sau chiar navigand impreuna cu ei pe Internet.

  • Doar 15% dintre parinti spun ca si-au schimbat atitudinea fata de utilizarea in siguranta a Internetului din cauza ca a existat ceva care l-a suparat sau deranjat pe copil in mediul online, desi aproape un sfert spun ca este ‘probabil’ (23%) sau ‘foarte probabil’ (5%) ca in urmatoarele sase luni copilul lor sa se confrunte cu probleme pe internet.
  • 89% dintre parintii intervievati au spus ca impun copiilor reguli cu privire la posibilitatea de a divulga  online date cu caracter personal, 59% spun ca stau prin preajma cand copilul lor este pe Internet si 82% vorbesc cu copiii lor despre Internet. Aproape unul din 10 parinti este implicat doar in foarte putine dintre strategiile despre care au fost intrebati.

La nivel national, Salvati Copiii Romania, coordonatorul national al programului Sigur.info, atrage atentia asupra situatiilor care prezinta un risc crescut de grooming in randul copiilor. In perioada septembrie 2011 – ianuarie 2012, in cadrul liniei de raportare si consiliere Helpline Sigur.info, din cele 830 de cazuri inregistrate s-a remarcat o crestere semnificativa a sesizarilor legate de contacte online intre minori si persoane adulte, necunoscute acestora. Linia de consiliere a primit 34 de sesizari din partea tinerilor nesupravegheati pe Internet, in special fete cu varste cuprinse intre 15-18 ani, care au ajuns in astfel de situatii de risc major in urma implicarii reduse a parintilor in activitatea lor online.

Din totalul de cazuri in perioada mentionata, 105 cazuri au fost relationate cu hartuirea online, 41 cu furtul sau utilizarea de date personale in scopuri nelegitime, 63 de persoane au reclamat continut daunator (imagini violente, imagini cu caracter sexual) in timp ce 15 apelanti au cerut sfaturi in legatura cu dependenta de Internet sau jocuri. In acelasi timp, peste 300 de persoane au solicitat consiliere legata de comunicarea in familie privind utilizarea Internetului. Doua treimi dintre cei care au solicitat ajutor erau de sex masculin, iar o treime de sex feminin. 767 de apeluri au fost realizate de copii si tineri, in timp ce 67 de adulti au solicitat ajutorul consilierului helpline.

Pentru a marca Ziua Sigurantei pe Internet, Salvati Copiii Romania organizeaza Gala Sigurantei pe Internet pe data de 28 februarie 2012. Evenimentul va fi deschis de interventii ale reprezentantilor Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului; Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Inspectoratului General al Politiei Romane, Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane,  Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale,  care vor expune concluziile activitatii desfasurate pe aceasta tema pe parcursul anului 2011.

Ziua Sigurantei pe Internet este unul dintre momentele in care Organizatia Salvati Copiii, in calitate de coordonator al Consortiului Sigur.Info, impreuna cu ceilalti colaboratori preocupati de siguranta copiilor pe Internet, doreste sa atraga atentia asupra pericolelor asociate accesarii Internetului fara o informare completa asupra consecintelor. In acelasi timp, continuam sa sustinem utilizarea Internetului ca resursa educationala absolut necesara pentru integrarea sociala cu succes a tinerilor de astazi, indiferent de mediul din care provin”, declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

De asemenea, in cadrul evenimentului vor fi premiati castigatorii concursului national „Descoperiti lumea digitala impreuna. Conexiune intre generatii” adresat copiilor si tinerilor intre 7 si 18 ani.

In cadrul programului, Salvati Copiii sustine activitatile derulate de partenerii sai, Positive Media (dezvoltarea platformelor online destinate sigurantei pe Internet SaferPedia.eu si Safetube.eu precum  si intretinerea site-ului www.sigur.info) si FOCUS- Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual (responsabil de activitatea liniei de raportare a continutului ilegal de pe Internet – Hotline Safernet www.safernet.ro) .