70 de reprezentanti ai organizatiilor non-profit internationale au colaborat in cadrul proiectului „International Cooperation Evolution” pentru a dezvolta noi proiecte dedicate tinerilor

0

Fundatia Umanitara Friend’s Society anunta incheierea proiectului ICE – International Cooperation Evolution, finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+. Proiectul a avut ca scop stimularea cooperarii si a parteneriatelor internationale intre organizatii de tineret din tarile din program si cele partenere (arabe mediteraneene si din spatiul ex-sovietic Est-European, prin oferirea unui mediu de invatare care faciliteaza schimbul de cunostinte, idei si bune practici, precum si dezvoltarea de noi proiecte de mobilitate impreuna pe viitor.

dsc_0276-4226640

Fundatia Umanitara Friend’s Society a implementat in perioada iunie 2015 – februarie 2016 proiectul „International Cooperation Evolution” impreuna cu organizatii din 20 de tari membre ale Uniunii Europene, din regiunea MEDA si spatiul EECA. Prin intermediul acestui proiect, reprezentantii organizatiilor non-profit au avut ca obiective organizarea a doua intalniri internationale in perioada septembrie-octombrie 2015, fiecare reunind 10 organizatii de tineret (5 din tarile din program si 5 din tarile partenere) si 34 de participanti (lucratori de tineret, formatori, lideri ai tinerilor, manageri de proiecte). Intr-un context de invatare non-formal, participantii au fost incurajati sa schimbe idei de proiecte si bune practici in managementul proiectelor pentru tineri care vizeaza dezvoltarea personala si profesionala a acestora, concretizate in noi proiecte depuse ulterior prin programul Erasmus+.

Principalele activitati ale proiectului au constat in doua mobilitati internationale. Prima mobilitate a constat in organizarea unui seminar de contact intre organizatii din tarile programului si organizatii din tarile MEDA pentru constituirea de parteneriate, desfasurat la Poiana Negrii, Romania, intre 2 si 8 septembrie 2015, reunind 34 de participanti care au reprezentat organizatii din 10 tari: Romania, Italia, Polonia, Belgia, Macedonia, Maroc, Tunisia, Autoritatea Palestiniana, Iordania si Egipt. Cea de-a doua mobilitate a fost tot un seminar de contact intre organizatii din tarile programului si organizatii din tarile EECA (Europa de Est si Caucaz), plus Federatia Rusa pentru constituirea de parteneriate, desfasurat la Poiana Negrii, Romania, intre 4 si 10 octombrie 2015, reunind 34 de participanti reprezentand organizatii din 10 tari: Romania, Belgia, Italia, Polonia, Macedonia, Rusia, Moldova, Georgia, Ucraina si Armenia.

Metodele de educatie non-formala aplicate in cadrul celor doua mobilitati ale ICE au fost de tip integrativ – creativ (stimuleaza coeziunea de grup si exprimarea spiritului artistic), intr-un spatiu deschis, fiind incurajate dezbaterile si schimburile de bune practici.

Prin intermediul proiectului ICE, Fundatia Umanitara Friend’s Society  a incurajat crearea unui parteneriat solid, intre 15 organizatii din tari si culturi diferite si a oferit consiliere si mentorat in construirea de activitati pentru tineri unui numar de 68 de lucratori de tineret, coordonatori de proiect, reprezentanti ai societatii civile.

Mai multe informatii pot fi regasite pe blogul oficial https://iceplatform.wordpress.com/

Fundatia Umanitara Friend’s Society este o organizatie non-guvernamentala non-profit care a inceput prin a activa pe plan local in regiuni defavorizate din bazinul Dornelor, oferind sprijin tinerilor aflati in dificultate prin facilitarea accesului acestora la donatii, in mare parte provenind din strainatate. Odata cu trecerea timpului, modul de actiune si gandire s-au schimbat, pastrand totodata ideea de sustinere a tinerilor cu oportunitati reduse, dar diversificand modul de sprijinire al acestora. In prezent, Friend’s Society isi concentreaza fortele pentru a oferi tinerilor romani si straini posibilitatea de a-si dezvolta competente prin intermediul proiectelor interculturale pe diverse teme si totodata promovarea zonei geografice in care activeaza (bazinul Dornelor). Totodata, organizatia noastra a inceput sa promoveze activ cooperarea cu organizatii si institutii din vecinatatea Uniunii Europene, in special tari arabe, dezvoltand cu acestea proiecte de cooperare in domeniul tineretului.