A fost lansata reteaua transfrontaliera „EcoAgriNet”

0

In perioada aprilie 2011 – aprilie 2012 Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” Falesti din Republica Moldova; Asociatia Euroconcept Botosani si Centrul de Dezvoltare Comunitara din Romania; Centrul Bucovinean pentru Reconstructie si Dezvoltare Cernauti din Ucraina; Federatia Nationala AGROinform Chisinau din Republica Moldova; Asociatia „Rural Nord” din Falesti, Republica Moldova implementeaza proiectul cu denumirea „Retea transfrontaliera pentru agricultura ecologica – EcoAgriNet“, finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2009-2013.

Proiectul are ca scop imbunatatirea situatiei economice si de mediu din regiunile transfrontaliere Botosani, Iasi, Vaslui din Romania, tot teritoriul Republicii Moldova, precum si regiunea Cernauti din Ucraina, prin intensificarea cooperarii transfrontaliere intre actorii locali din zona tinta in domeniul dezvoltarii agriculturii ecologice.  

In perioada de implementare desfasurata pana in prezent principalele activitati ale proiectuli au vizat: 

  • formarea de formatori in domeniul producerii si certificarii productiei agroalimentare ecologice (in total 22 formatori din zona transfrontaliera);
  • organizarea a 32 cursuri de instruire pentru fermieri in Republica Moldova, 2 cursuri in judetul Galati, 2 in judetul Vaslui, 4 in judetul Iasi, 2 in judetul Botosani, si 8 in regiunea Cernauti (au fost selectati si instruiti astfel un numar de 294 fermieri).

In perioada 24-25 februarie 2012, in municipiul Chisinau, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” Falesti, impreuna cu parteneriatul proiectului, a desfasurat atelierul transfrontalier: „Lansarea retelei transfrontaliere de formatori in domeniul producerii si certificarii productiei agroalimentare ecologice si constituirea sferei de servicii in cadrul retelei „EcoAgriNet”. La eveniment au participat 32 de formatori din Romania, Ucraina si Republica Moldova, membrii Comitetului de Coordonare al proiectului, partenerii si expertii proiectului. Atelierul de lucru s-a constituit in 3 sesiuni de analiza si evaluare a formatorilor, de identificare si analiza a serviciilor  solicitate de fermieri si evaluare a capacitatii retelei „EcoAgriNet” de a raspunde la necesitatile lor de comunicare si interactiune. Formatorii au raportat si analizat rezultatele obtinute in cadrul cursurilor de instruire organizate prin intermediul proiectului, constrangerile si lectiile invatate urmare  a contactului cu problemele ridicate de catre fermieri.

Atelierul de lucru a avut de asemenea ca obiectiv principal crearea retelei transfrontaliere de formatori in domeniu, care sa aiba ca  principal scop asigurarea consultantei de specialitate si in perioada de dupa finalizarea proiectului, pentru impulsionarea autorizarii si dezvoltarii productiei agricole ecologice. Au fost stabilite de asemenea caile de comunicare rapide intre membrii retelei transfrontaliere in scopul dezvoltarii colaborarii peste granite pe linie de informare reciproca, cooperare in realizarea de tehnologii moderne, comert exterior inclusiv schimb de seminte de mare productivitate, etc.