Clinica legala ca raspunsla nevoile grupurilor vulnerabile

0

Conceptul de”clinical legal education” a luat nastere in sfera “common law”, atunci cand profesia legala a imprumutat metoda de predare practica de la cea medicala. In principiu studentii participa, sub supravegherea unor avocati, la un program prin se ofera servicii de consultanta legala gratuita unor clienti reali, in cauze reale. De regula programul este inclus in curricula facultatii, fie sub forma unaui curs de etica profesionala, fie sub aspectul practicii obligatorii de specialitate si, in cele mai multe cazuri, studentii primesc credite pentru activitatea prestata.

Primul program de studiu care a inclus atat pregatire teoretica, cat si pregatire practica in curricula viitorilor juristi a fost cel instituit in 1817 la Harvard University. Cu toate acestea, cele 30 de facultati de drept instituite in America pana in 1870 au dorit sa se distinga de metoda maestru-discipol si au urmarit exclusiv metodele teoretice de predare a profesiei de jurist. In acest context, au aparut primele centre de consultanta juridica de pe langa facultati, in care studentii practicau pro bono tocmai din nevoia de a-si aplica noile cunostinte asimilate in timpul studiului.

Desi multi teoreticieni si chiar studenti doreau formarea mai multor clinici de practica, schimbarea majora in acest sens a aparut incepand cu anul 1960, atunci cand majoritatea facultatilor de drept din America aveau o clinica de practica adiacenta. Din anii ’80, educatia clinica americana a evoluat continuu, ajungandu-se ca majoritatea clinicilor sa urmeze aceleasi metode de pregatire, proceduri, metode de asigurare legala si de finantare.

In cadrul unor astfel de centre de consultanta juridica gratuita, studentii la Drept lucreaza sub supravegherea avocatilor colaboratori si a conducatorului centrului (de regula profesor in cadrul facultatii de drept). Initial, potentialul client va fi supus unui scurt interviu astfel incat studentii, impreuna cu avocatul supervizor, sa poata identifica problema de natura juridica. Dupa ce au identificat chestiunea ce necesita a fi rezolvata, studentii sunt indrumati sa realizeze o documentare relevanta din punct de vedere legislativ, jurisprudential si doctrinar pentru a fi in masura sa ofere o solutie cauzei. In final, acestia vor realiza un raport/o scrisoare prin care vor oferi solutia pe care o considera potrivita. Acest raport este ulterior corectat si semnat de avocatul supervizor si transmis clientului clinicii.

Clinica legala poate avea un rol foarte important, din doua puncte de vedere. In primul rand, joaca un rol educational pentru tinerii viitori juristi nu doar din cauza ca le ofera posibilitatea de pune in practica cunostintele dobandite de-a lungul anilor de studiu, sa-si dezvolte aptitudini si abilitati de sinteza, analiza, comunicare, cercetare si documentare, « legal writing », lucru in echipa, ci si din cauza ca vor avea posibilitatea de a observa realitatea sociala din comunitate, fiind pusi fata in fata cu clienti reali cu care vor trebui sa inter-relationeze si sa le gaseasca o solutie problemei legale cu care se confrunta. Pe de alta parte, se faciliteaza accesul la justitie si la informatie de tip juridic pentru persoanele care fac parte din grupurile vulnerabile, crescand astfel gradul de constientizare si informare a cetatenilor cu privire la drepturile lor.

Sursa: http://eurojust.ro/despre-conceptul-de-clinica-legala/?fb_action_ids=901140483245714&fb_action_types=og.likes#sthash.8lQA6VAg.dpuf