Concurs artistic “Fair Trade” in cadrul Saptamanii Comertului Echitabil

0

Asociatia Mai Bine, in parteneriat cu Institutul Francez din Iasi si Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi, organizeaza in perioada 4 aprilie – 12 mai un concurs de proiecte de arta contemporana in cadrul celei de-a patra editii a Saptamanii Comertului Echitabil (Saptamana Fair Trade), oferind un premiu in valoare de 500 de euro.

Concursul se adreseaza tinerilor artisti cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, rezidenti in Romania si presupune realizarea unui proiect pe tema “Fair Trade”. Pictura, fotografie, film, animatie, instalatie, performance si orice alta forma de expresie a artei contemporane sunt asteptate sa redea intr-o maniera originala si creativa viziunea artistului plastic asupra conceptului de comert echitabil.

Conceput ca un demers alternativ al societatii civile pentru combaterea la nivel international a saraciei si a injustitiei sociale, comertul echitabil propune regandirea relatiilor economice, incurajarea unui consum sustenabil si responsabil fata de mediu si oameni, redescoperirea produselor locale si asigurarea unui «pret corect» producatorilor din tarile in curs de dezvoltare.

Cum se pot situa viziunile tinerilor artisti contemporani fata de propagarea acestui concept, ce metafore vizuale sau participative edificatoare se pot depista pentru a intretine o complementaritate intre sustenabilitate si consum local sunt intrebari la care ne propunem sa descoperim raspunsul intr-o maniera plastica. In cadrul Saptamanii Comertului Echitabil abordam conceptul intr-o forma integrata, coreland informatia cu arta.

Saptamana Comertului Echitabil este prima initiativa de acest gen din tara, organizata de Asociatia Mai Bine la Iasi incepand cu 2009. Este un eveniment ce aduce laolalta activitati culinare, targuri ale artistilor handmade, workshopuri de cultura civica contemporana, concerte ale artistilor si seri de filme documentare. Anul acesta, evenimentul se va desfasura in perioada 7-13 mai, cu sarbatorirea Zilei Internationale a Comertului Echitabil pe data de 12 mai.

Pentru mai multe informatii referitoare la concurs si eveniment consultati pagina asociatiei www.maibine.eu.