Deficientele sistemului serviciilor sociale: birocratia excesiva si lipsa de comunicare

0

In contextul unui cadru legislativ putin dezvoltat in ceea ce priveste domeniul serviciilor sociale din Romania, ONG-urile si autoritatile cauta solutii pentru dezvoltarea sistemului de asistenta sociala. In proportie aproape egala, furnizorii privati de servicii sociale, in speta ONG-urile impart alaturi de autoritati responsabilitatea de a asista anual milioane de romani aflati in nevoie.

Confederatia Caritas Romania, promotor al proiectului „ONG-uri mai puternice impreuna! – Lobby si advocacy pentru crearea de oportunitati egale pentru ONG-urile furnizoare de servicii sociale in accesarea finantarilor publice”, a organizat pe data de 19 Septembrie, la Constanta, cea de-a sasea consultare regionala cu privire la accesarea finantarilor publice de catre ONG-urile furnizoare de servicii publice. In acest sens, vor mai avea loc alte patru consultari in Arad, Baia Mare, Targu-Mures si Iasi, in urmatoarele trei luni.

Proiectul se deruleaza pe o perioada de 20 de luni (1 aprilie 2014 – 31 noiembrie 2015), fiind finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Bugetul proiectului este in valoare totala de 163,890.35 Euro din care 88,71% reprezinta finantare nerambursabila. Proiectul este implementat de Confederatia Caritas Romania si de partenerii sai, Fundatia “Alaturi de Voi” Iasi, Fundatia “Pentru Voi” Timisoara, Caritas Alba Iulia, Caritas Satu Mare si Caritas Norvegia.

Consultarile regionale pornesc de la premisa ca serviciile sociale constituie un pilon central al politicilor de incluziune si coeziune sociala si un factor de crestere a calitatii vietii persoanelor aflate intr-o stare de vulnerabilitate. In urma celor sase consultari, ONG-urile si autoritatiile au atras atentia asupra problemelor legate de birocratia excesiva, criteriile de eligibilitate stricte, lipsa unei comunicari directe si permanente, dar si o informare incompleta cu privire la oportunitatiile de finantare din fonduri publice. Totodata, sustenabilitatea serviciilor sociale nu este asigurata printr-un cadru legal. Printre recomandarile formulate de cei peste 150 de experti din sfera serviciilor sociale se numara: 

  • cresterea gradului de transparenta si consultare intre ONGuri si autoritati,
  • realizarea unui mecanism de configurare a bugetara pentru ONGuri,
  • alocarea unui procent din bugetul consiliului local si judetean catre ONGuri,
  • aplicarea de sanctiuni si penalitati pentru depasirea termenelor de rambursare,
  • externalizarea serviciilor sociale catre ONGuri si sustinerea acestora.
  • necesitatea unor actualizari si completari privind standardele de cost pentru servicii sociale,
  • elaborarea unei proceduri unitare pentru contractarea serviciilor sociale.