Educarea copilului fara violenta – Disciplina pozitiva – Seminar de formare a profesionistilor

0

In perioada 20 – 22 octombrie 2016, la Hotel Ramada Iasi, judetul Iasi, Asociatia Salvati Copiii Iasi, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia a Copilului Iasi, a organizat seminarul de formare a profesionistilor, „Educarea copilului fara violenta – Disciplina pozitiva”, implementat in cadrul proiectului “ZOOM IN comunitate“, proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Seminarul a avut ca scop cresterea capacitatii profesionistilor din ONG-uri si institutii publice, din Nord Estul Romaniei, de a dezvolta si implementa programe ce vizeaza imbunatatirea competentelor parintilor, de a utiliza disciplina pozitiva in educarea copiilor.

25 de profesionisti (cadre didactice, educatori, psihologi, psihopedagogi, asistenti sociali), din judetele Iasi, Vaslui, Suceava, Bacau, Neamt si Botosani au invatat despre: disciplina pozitiva – concept, valoare, necesitate; etapele de dezvoltare ale copiilor – nevoile si drepturile copilului; schimbarea atitudinilor: strategii de solutionare non-violenta a conflictelor; socializarea timpurie: familia, universul primar al socializarii copilului; tulburari comportamentale ale copiilor – medii si factori de risc; formarea comportamentelor copiilor cu ajutorul disciplinei pozitive; ghidarea comportamentului si disciplinarea eficienta; organizarea sesiunilor de educatie parentala; cum abordezi pozitiv disciplinarea copilului.

„Am fost placut surprinsa de tema seminarului, dar mai ales de modul de lucru si materialele prezentate. De mult imi doream un astfel de curs, bazat pe cazuri si lucru in echipa interdisciplinara. Abia astept sa pun in practica cele invatate, in primul rand in familia mea si apoi cu elevii din scoala, cu parintii si colegii mei. Imi doresc sa particip si in viitor la cat mai multe seminarii practice, atat de utile pentru noi, in lucrul cu parintii si elevii.” (participant seminar)

Profesionistii formati vor dezvolta si implementa grupuri de lucru cu parinti in vederea dezvoltarii abilitatilor parentale si de disciplina pozitiva care sa raspunda adecvat nevoilor de dezvoltare ale copiilor. In cadrul sesiunilor de formare, parintii vor invata strategii specifice de gestionare a comportamentelor problematice ale copiilor si isi vor imbunatati cunostintele si abilitatile in vederea prevenirii tulburarilor comportamentale si emotionale ale copiilor. Sesiunile de lucru cu parintii se vor derula in comunitatile in care activeaza profesionistii participanti la seminarul de formare.

“Participantii au fost interesati de temele propuse, dar si de lucrul in echipa. Cu aceasta ocazie si-au conectat resursele interdisciplinare pentru a rezolva studiile de caz prezentate. Au fost atat de multtumiti de identificarea persoanelor resursa incat urmeaza sa isi pastreze relatia interpersonala pentru a putea apela la institutiile reprezentate in situatiile viitoare. Toate temele prezentate au fost insusite, urmand a fi implementate in activitatea practica cu parintii, dar si cu copiii si chiar cu alti colegi profesionisti.” (formator Salvati Copiii Iasi)

Proiectul “ZOOM IN comunitate” isi propune dezvoltarea serviciilor specializate in reabilitarea copiilor expusi la violenta (in cadrul familiei sau scolii) din zonele urbane si rurale ale regiunii de Nord Est in vederea asigurarii protectiei si mentinerii la un nivel optim al sanatatii, sigurantei si starii de bine a acestora. Proiectul se implementeaza pe o perioada de 15 luni (1 aprilie 2016 – 30 iunie 2016), iar valoarea lui este de 74.990 CHF din care 67.491 CHF suportul elvetian si 7.499 CHF co-finantare asigurata de Asociatia Salvati Copiii Iasi.