Educatie urbana pe intelesul tinerilor

0

Printr-un curs de educatie urbana, elevii din 15 scoli si licee invata ce inseamna cetatenie activa, urbanism participativ si cum pot influenta deciziile comunitatii, pentru ca orasul in care traiesc sa arate cum isi doresc.

Asociatia Komunitas, un ONG care activeaza in domeniul stiintelor sociale aplicate, le ofera tinerilor posibilitatea de a explora un domeniu nu foarte accesibil pana acum, dar in care interventia lor este necesara: urbanismul.

Curs optional in licee

Eu zic ca e necesar sa faci educatie urbana pentru adolescenti. Daca ii pui la treaba, ei vor sa se implice in activitati, au energie si timp. Incercam sa le oferim optionale interesante, pentru ca sunt multe lucruri de care ei s-ar putea ocupa, daca ar fi bine facute”, povesteste Miruna Tirca, coordonatoarea proiectului.

Educatia urbana este o combinatie de antropologie urbana, de cateva elemente de arhitectura,  urbanism si istorie. Metoda este inovativa, „oarecum inventata de noi”, si se bazeaza pe cursuri interactive de urbanism participativ, ateliere de activism video, fotografie si proiecte de interventie stradala.

Proiectul-pilot aflat in desfasurare vizeaza obtinerea unor rezultate pe termen lung, scopul final fiind realizarea unui manual de educatie urbana si introducerea unui curs optional in scoli si licee. „Vrem sa fie gata pana in 15 septembrie, sa poata fi preluat de anul urmator si disponibil profesorilor doritori. Va cuprinde informatii pe limbajul adolescentilor, interesante si atractive pentru ei”, adauga Miruna.

Participare urbana si responsabilizarea tinerilor

Elevii sunt atrasi de acest domeniu si se arata foarte interesati de activitatile cursului. Elena, eleva in clasa a IX-a la liceul George Cosbuc din Bucuresti, povesteste  ca a ales acest optional deoarece „abordeaza un subiect care ma afecteaza in mod direct, e vorba de orasul meu, prin care trec zi de zi.” Fiind pasionata de arhitectura, ea apreciaza faptul ca acest proiect i-a deschis noi perspective. „E un curs interesant, pentru ca ne dezvolta noi optiuni, ne da impulusuri noi si ne ajuta sa vedem lucrurile cu alti ochi decat le vedeam pana acum.”

Miruna Tirca spune ca proiectul „Ia-ti orasul inapoi” urmareste „sa responsabilizeze tinerii visavi de ceea ce inseamna oras si sa-i determine sa fie mai activi, mai prezenti in viata publica.” Scopul este ca acestia să ințeleagă mai bine ce inseamnă spațiul urban si viața intr-un oras mare si sa dispuna de cunostintele si tehnicile necesare pentru a se implica in deciziile urbanistice, care ii afecteaza si pe ei.

Maria, una din colegele Elenei, se arata si ea multumita de ce ii ofera acest optional: „Am invatat ca putem face ceva, ca totul sta in mainile noastre. In loc sa ne plangem cand nu ne convine ceva, putem actiona.

Cum isi iau elevii orasul inapoi

Proiectul este structurat in trei parti: in cea dintai, cateva cursuri teoretice, le „ ofera elevilor o baza teoretica, sa putem discuta cu ei ulterior, in cunostinta de cauza.” Aceste module, organizate din noiembrie pana la finalul lui februarie in cele opt scoli si sapte licee selectate, au abordat teme precum arta stradala (graffitti), istoria urbanistica si arhitecturala a Bucurestiului, patrimoniul industrial, introducere in urbanism si participarea publica.

Apoi, in fiecare liceu vor fi organizate, incepand din primvara, cluburi de educatie urbana, in cadrul carora grupuri de elevi vor realiza filme documentare cu tematica urbana. In partea a treia, cea mai atractiva, vor realiza mici proiecte de interventie urbana, prin care „trebuie sa propuna un proiect de personalizare a unui spatiu public, sa vedem ce idei vor veni. Deocamdata, cei din Colegiul Gheorghe Sincai vor sa amenajeze curtea liceului”, povesteste Miruna.

Una din principalele teme de interes pentru elevi o reprezinta modul in care arata Bucurestiul, si cum ar putea influenta ei aspectul urbanistic al capitalei, de care nu sunt foarte multumiti. Miruna povesteste ca „nu le place Bucurestiul si nu inteleg ce se poate face, asta e intrebarea lor numarul unu: ce am putea face. Ar vrea spatii verzi, locuri sa-si petreaca timpul, baze sportive publice, nu cu plata.

Daca le intrebi ce ar schimba la Bucuresti, fetele raspund la unison: ar vrea mai multe parcuri si spatii verzi. Maria completeaza: „Cred ca Bucurestiul e un pic dezordonat, dar si la partea asta se poate actiona. Eu, personal, as face mai mult spatii pentru copii, parcuri, si as vrea ca cladirile sa nu mai fie asa inalte.

Proiectul “Ia-ti orasul inapoi” este finantat de CEE Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe  si este derulat de Asociatia Komunitas in parteneriat cu Asociatia pentru Tranzitie Urbană, Facultatea de Peisagistică din cadrul USAMV Bucuresti, Asociația Fabrica de Peisaj, Asociatia Bucuresti, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Primăria Muncipiului Bucuresti si Centrul de Resurse pentru Participare Publică. Mai multe detalii sunt disponibile pe blogul proiectului: educatieurbana.wordpress.com.

Andreea Giuclea