Fundatia EGGER investeste in viitorul sucevenilor – Primul ONG al companiei este dezvoltat in Romania

0

Obiectivul Fundatiei EGGER este sa dezvolte si sa implementeze proiecte cu scopul de a imbunatati conditiile de trai, sanatate, educatie si cultura ale comunitatilor locale si de a furniza beneficii suplimentare in regiunea fabricii EGGER din Radauti. Bugetul anual al fundatiei este de 450.000 LEI (aprox. 100.000 euro). Primele proiecte in curs de implementare sunt: achizitia de echipamente moderne pentru 5 laboratoare de fizica; un program de educatie juridica pentru 2.500 de liceeni; cursuri de prim ajutor premedical pentru 1.100 de elevi (clasele I-XII) si cadre didactice; mobilier pentru o noua cladire scolara cu 14 sali de clasa.

Fundatia EGGER identifica necesitatile reale ale comunitatilor locale si implementeaza proiecte durabile pentru grupurile tinta. Echipa Fundatiei EGGER este alcatuita dintr-un Consiliu Director, un Consiliu Consultativ (membri onorifici), un Secretar si Voluntari.  Fundatia este administrata de catre Consiliul Director, care organizeaza intalniri periodice cu membrii Consiliului Consultativ si stabileste directiile strategice. De asemenea, ia in considerare sugestiile comunitatii locale, dar si pe cele ale personalitatilor publice. Activitatile si proiectele fundatiei vor fi prezentate in mod transparent si online, la adresa: www.fundatiaegger.ro

Consiliul Consultativ al Fundatiei EGGER

Consiliul Consultativ include membri onorifici; specialisti si reprezentanti de frunte ai comunitatilor locale din domeniile academice si educationale, medicale, culturale, media si cel al activitatilor caritabile. Membrii acestuia se identifica cu valorile noastre si impartasesc obiectivele comune ale activitatii noastre fara a avea beneficii financiare. “Suntem foarte incantati de faptul ca persoanele nominalizate au fost de acord sa ia parte la acest proiect, contributia lor fiind esentiala pentru noi.  Consiliul Consultativ propune Consiliului de Director idei de proiecte cu scopul de a imbunatati conditiile de trai, sanatate, educatie si cultura in regiunea in care ne desfasuram activitatea“, precizeaza Ioan Banciu, Presedinte Fundatia EGGER.

Membrii Consiliului Consultativ al Fundatiei EGGER sunt:

→ Prof. Adrian Graur – Conducator Doctorat, Profesor la Departamentul de Calculatoare, Automatica si Electronica; Rector Emeritus al Universitatii „Stefan cel Mare”  

→ Luca Ciubotaru – Delegat de Tineret al Romaniei la Organizatia Natiunilor Unite (ONU) in mandatul 2014 – 2015, Consilier in cadrul  Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic

→ Corneliu Dediu – Director Crucea Rosie Romana, filiala din judetul Suceava

→ Corneliu Cirdeiu – Director editorial la Radautiziar si jurnalist cu o vasta experienta

Primele proiecte

Membrii Consiliului Consultativ au elaborat urmatoarele idei de proiecte potrivit statutului fundatiei si a celor patru directii strategice principale.

Adrian Graur – Conducator Doctorat, Profesor la Departamentul de Calculatoare, Automatica si Electronica; Rector Emeritus al Universitatii „Stefan cel Mare” – este coordonatorul de proiect pentru achizitia de echipamente moderne si de ultima generatie pentru laboratoarele de fizica a 5 licee din Radauti (C.N. “Eudoxiu Hurmuzachi”), Suceava (C.N. “Stefan cel Mare”), Campulung Moldovenesc (C.N. “Dragos-Voda”), Falticeni (C.N. “Nicu Gane)” si Vatra Dornei (Liceul Teoretic “Ion Luca”). Fiecare set este identic si este compus din surse de alimentare, galvanometru, modul pentru fizica moleculara si caldura, cutie laser optic, modul pentru electricitate si magnetism, modul pentru mecanica si acustica, un set de instrumente pentru spectrul magnetic, un tub catodic si un multimetru analogic.  Fiecare kit are o valoare aproximativa de 22.500 LEI (aprox. 5.000 euro), iar cea mai mare parte a echipamentelor a fost distribuita in luna septembrie, inainte de inceperea anului scolar. Prima etapa a proiectului promovat de catre Adrian Graur se apropie de valoarea totala de 112.500 LEI (aprox. 25.000 euro).

Luca Ciubotaru – Delegat de tineret al Romaniei la Natiunile Unite in mandatul 2014 – 2015, Consilier in cadrul al Ministrului Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic – sprijina dezvoltarea si educatia non formala a tinerilor in cadrul celor 4 licee din Radauti si Vicovul de Sus. Proiectul «Educatia juridica pentru liceeni» se concentreaza asupra organizarii unor intalniri periodice cu studenti ai Facultatilor de Drept din Suceava si din Iasi precum si cu tineri profesionisti, pentru a discuta cu adolescentii despre drepturile si responsabilitatile acestora  si despre modul in care acestea pot fi valorificate si pentru a le transmite notiuni cheie despre functionarea institutiilor publice sau despre comportamentul tinerilor in societate. Aproximativ 2.500 de liceeni vor primi, ca suport tiparit, un Manual de Educatie Juridica, recent lansat, impartit in 15 capitole; manual ce ofera informatii complete privind educatia civica, educatia sexuala, educatia religioasa, educatia rutiera si educatia sanitara, continand chiar si elemente necesare pentru orientarea profesionala. Costurile aferente implementarii acestui proiect sunt de peste 23.000 LEI (aprox. 5.200 euro).

Corneliu Dediu – Director Crucea Rosie Romana, filiala din judetul Suceava – se concentreaza asupra educatiei pentru  acordarea primului ajutor. Sub genericul Primul Ajutor Salveaza Vieti, vom instrui elevi din scolile gimnaziale si liceele din Radauti – Dornesti – Satu Mare in domeniul acordarii primului ajutor premedical. Prin aceste cursuri pentru tineri, comunitatile vor putea beneficia de ajutor premedical pana la sosirea serviciului de specialitate (medic, ambulanta). O alta etapa importanta a acestor proiecte este crearea unor puncte si truse de prim ajutor in cadrul acestor scoli si licee. Mai mult decat atat, acest proiect raspunde nevoii de cursuri de educatie sanitara, cursuri care lipsesc din sistemul de educatie romanesc. Fundatia EGGER va investi mai mult de 22.500 LEI (aprox. 5.000 euro) in educatia acordarii primului ajutor pentru tineri. Pana la finalul acestei prime etape de implementare, aproximativ 1.100 de elevi vor sti cum  sa acorde primul ajutor daca este necesar. 

Corneliu Cirdeiu – Director editorial la Radautiziar si jurnalist cu o vasta experienta – este preocupat de conditiile de educatie ale elevilor din Radauti. In aceasta privinta, el propune dotarea completa cu mobilier scolar a noii cladiri care ar trebui sa fie functionala pana la sfarsitul anului 2017 si care va fi alocata Colegiului Tehnic din Radauti. In primul an, 600 de elevi vor beneficia de acest nou spatiu. Asadar, Fundatia EGGER va plati, in mai multe etape, peste 315.000 LE I(aprox. 70.000 euro)  pentru mobilierul necesar pentru 14 sali de clasa, laboratoare si alte spatii administrative. 

Consiliul Director Fundatia EGGER

Activitatea fundatiei este coordonata de catre membrii Consiliului Director care aproba propunerile de proiect precum si bugetele anuale pentru fiecare proiect. Secretarul este persoana de contact pentru Fundatia EGGER, precum si coordonatorul voluntarilor.

Consiliul Director:

  • PresedinteIoan Banciu, Director Divizie Tehnic/Productie EGGER Europa de Est
  • MembruDecebal Badescu, Director Comercial fabrica EGGER din Radauti
  • MembruLeonard Curcumelis, Director Financiar/Administrativ fabrica EGGER din Radauti

Secretar & coordonator voluntari Lucian Barbacaru – Comunicare si Relatii Publice fabrica EGGER din Radauti

Voluntari

Cea mai importanta resursa a Fundatiei EGGER o constituie voluntarii. Responsabilitatea sociala si implicarea fac parte din cultura noastra, iar colegii nostri dovedesc acest lucru ori de cate ori este necesar. Pana in prezent, aproximativ 17 angajati si-au depus cererile pentru a deveni voluntari ai Fundatiei EGGER si s-au implicat in diferite proiecte interne.

Fundatia EGGER investeste in viitorul sucevenilor!

→       Echipa Fundatiei EGGER este alcatuita dintr-un Consiliu Director, un Consiliu Consultativ (membri onorifici) un Secretar si voluntari.

→       Membrii Consiliului Consultativ: Prof. Univ. Dr. Ing. Adrian Graur, Luca Ciubotaru, Corneliu Dediu, Corneliu Cirdeiu.

→       Consiliul Director: Ioan Banciu, Decebal Badescu, Leonard Curcumelis

→       Secretar & coordonator voluntari: Lucian Barbacaru

→       Fundatia EGGER investeste aproximativ 100.000 EUR in 4 proiecte ale Consiliului Consultativ.

→       5 licee din judetul Suceava au laboratoare de fizica moderne datorita lui Adrian Graur

→       2.500 de elevi din Radauti vor invata despre drepturile si responsabilitatile lor legale printr-un proiect promovat de Luca Ciubotaru

→       1.100 de elevi din scoli gimnaziale si licee vor participa la un curs de acordare a primului ajutor prin intermediul unui proiect initiat de Corneliu Dediu

→       Dotare completa cu mobilier scolar a noii cladiri  construite si care va fi alocata Colegiului Tehnic din Radauti. In primul an, 600 de elevi vor beneficia de aceasta, multumita implicarii lui Corneliu Cirdeiu

→        Activitatile si proiectele fundatiei sunt disponibile si online, la adresa: www.fundatiaegger.ro