Gabriela Dima este propunerea societatii civile pentru functia de presedinte al Consiliului de monitorizare a implementarii Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati

0

Gabriela Dima este propunerea societatii civile pentru functia de presedinte al Consiliului de monitorizare a implementarii Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. Candidatura sa este sustinuta de 9 organizatii neguvernamentale.

Gabriela Dima are peste 14 ani de experienta in domeniul asistentei sociale, atat in sistemul public cat si cel neguvernamental, timp in care am lucrat pentru persoane cu diferite dizabilitati  institutionalizate sau provenite din familie. De asemenea, are experienta in cercetare sociala, formare si facilitare pentru specialisti din sectorului serviciilor sociale. Este licentiata in sociologie, la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii „Babes -Bolyai” din Cluj Napoca, iar in prezent este consilier personal al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati.

Gasiti CV-ul doamnei Dima aici.

Conform Legii nr. 8/2016 privind infiintarea mecanismelor prevazute de Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, organizatiile neguvernamentale inainteaza propuneri pentru numirea presedintelui Consiliului de monitorizare a implementarii Conventiei. Candidatii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

– sa aiba capacitate deplina de exercitiu;

– sa aiba studii superioare absolvite cu diploma de licenta;

– sa aiba expertiza in domeniul drepturilor omului, in mod special in materia drepturilor persoanelor cu dizabilitati.

Mai multe organizatii neguvernamentale ale persoanelor cu dizabilitati sau care reprezinta interesele acestora, precum si organizatii care militeaza pentru respectarea drepturilor omului s-au coagulat si sustin aceasta candidatura: Asociatia ActiveWatch, Asociatia Autism Romania, Asociatia Ceva de Spus, Asociatia de Sprijin a Copiilor Handicapati Fizic – Romania, Asociatia Tonal, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Federatia Organizatia Natioanla a Persoanelor cu Handicap din Romania, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Reteaua Dizabnet.

In calitate de candidat, doamna Gabriela Dima va sustine in fata senatorilor din Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati un proiect institutional. Principalele obiective pe care le are in vedere daca va fi numita presedinte al Consiliului de monitorizare a implementarii Conventiei sunt:  protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati asistate in institutii, monitorizarea respectarii exercitarii depline a tuturor drepturilor si libertatilor acestor persoane, monitorizarea respectarii prevederilor legale care reglementeaza interventia in caz de deces al persoanelor cu dizabilitati institutionalizate.

“Prin activitatea mea imi propun sa ma asigur ca persoanele aflate in insitutiile de tip rezidential publice sau private, in care sunt asistate persoane cu dizabilitati, precum si spitale/sectii de psihiatrie isi pot exercita deplin toate drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Consiliul va avea o activitate intensa pentru prevenirea si sanctionarea oricaror forme de exploatare, violenta si abuz asupra persoanelor institutionalizate.”

Dosarul de candidatura va fi depus, conform dispozitiilor legale, pana la data de 5 octombrie 2016 si va fi publicat in termen de 5 zile de la primirea acestuia pe pagina de internet a Senatului.