In 2012, doar 24% dintre contribuabili au redirectionat catre o organizatie nonprofit 2% din impozitul pe venit

0

Dupa aproape 10 ani de la aparitia prevederii 2%, in 2012 doar 24% din contribuabilii persoane fizice au redirectionat 2% din impozitul pe venit catre o organizatie nonprofit sau unitate de cult. Acest procent este in scadere fata de anul precedent. Suma totala redirectionata in 2012 este, de asemenea, in scadere cu 11,1% fata de 2011, in timp ce numarul organizatiilor beneficiare a crescut cu 4,3%.

Pentru a schimba acest trend descendent Asociatia Envision a lansat proiectul „2% pentru schimbare” care isi propune sa creasca notorietatea prevederii 2% printre contribuabili si sa mareasca increderea in mediul ONG din Romania.

Website-ul proiectului, redirectionezdoilasuta.ro, este o resursa pentru 2% si prezinta informatia personalizata pentru trei categorii vizate: contribuabili, organizatii si companii, intr-un mod atractiv utilizand multe materiale video.

Pentru a arata ca fondurile redirectionate aduc cu adevarat schimbare in comunitate, proiectul va promova in fiecare an o cauza si cateva studii de caz de succes.

Anul acesta cauza promovata este cea a copiilor cu autism. Parteneri ai proiectului sunt trei asociatii de profil: AITA (Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism), ATCA (Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata) si Help Malin.

De asemenea pe website este disponibila o harta interactiva a organizatiilor din tara care lupta impotriva autismului, de unde utilizatorul poate descarca formularele pentru 2% precompletate cu datele fiscale ale organizatiilor.

Conform Legii 571 din 2003 privind Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice pot redirectiona pana la 2% din impozitul pe venit, platit statului in anul precedent, catre o organizatie nonprofit. Sursa datelor statistice este o comunicare primita de la ANAF pe data de 29 ianuarie 2013. 

follow_stiriong-3461109