Program de identificare si dezvoltare a parteneriatelor pentru elaborarea de proiecte comune de educatie vocationala si integrare a tinerilor institutionalizati din Romania

0

Asociatia The Social Incubator a realizat o deplasare la Oslo in vederea identificarii si dezvoltarii parteneriatelor pentru elaborarea de proiecte comune de educatie vocationala si integrare a tinerilor institutionalizati din Romania.

In urma acestei deplasari, obiectivele au fost atinse – s-au incheiat parteneriate cu organizatii cu scop similar din Norvegia in ceea ce priveste traficul de persoane si integrarea tinerilor institutionalizati pe piata muncii si se urmareste dezvoltarea si elaborarea de proiecte comune in perioada urmatoare.

Schimbul de know-how a fost unul benefic si a condus la aplicarea diverselor cunostinte impartasite de colegii norvegieni care au avut un impact real in sesiunile de educatie informala si non-formala cu tineri institutionalizati.

Aceasta vizita a fost posibila datorita Fondului pentru Relatii Bilaterale constituit la nivelul Programul RO18 – Intarirea capacitatii si cooperare institutionala intre institutiile publice, autoritatile locale si regionale romane si norvegiene, in cadrul Granturilor Norvegiene si realizarea acesteia a condus la intarirea capacitatii institutionale si dezvoltarea resurselor umane intre Romania si Norvegia.

Asociația The Social Incubator este o organizație non-profit lansată de către un grup de profesioniști și prieteni care și-au dorit să creeze o platformă pentru inițiativele cu impact social semnificativ în viața persoanelor aflate în dificultate, fie că este vorba despre tineri din centre de plasament, vârstnici, femei în situații de risc sau alte categorii marginalizate economic sau social. Misiunea organizației este integrarea socio-profesională a persoanelor aflate în dificultate prin ateliere de instruire și soluții de antreprenoriat inovative.

La aproape doi ani de la lansare, principalul program derulat de asociație, „Un viitor normal pentru tinerii orfani”, a ajutat peste 180 de tineri instituționalizați. Ei au beneficiat de consiliere vocațională și psihologică, au participat la ateliere de dezvoltare personală și au urmat cursuri și stagii de pregătire profesională.

Pe lângă rata scăzută a tinerilor din centre de plasament care reușesc să își găsească un loc de muncă, România ocupă primul loc între țările UE la numărul de victime ale traficului de persoane, 2 din 5 dintre acestea fiind fete sub 18 ani. La vârsta majoratului tinerii sunt obligați să părăsească orfelinatele și să își găsească o locuință și un loc de muncă, mulți dintre aceștia ajungând victimele ale traficanților.

Pentru mai multe detalii:

[email protected]
www.asociatiasocialincubator.org
www.facebook.com/asociatiasocialincubator