Schimb de experienta regional la Centrul de zi Stanisesti

0

Joi 22 septembrie a fost organizat in cadrul Centrului de zi din comuna Stanisesti, un schimb de experienta cu reprezentanti ai unor ONG-uri si APL-uri din sapte judete din zona de est a tarii. Intalnirea a fost organizata de specialistii FSC care deruleaza in aceasta comuna un amplu program de servicii integrate sociale, medicale si educative, destinat categoriilor defavorizate.

Scopul intalnirii a fost de a prezenta colegilor din sectorul ONG modelul de servicii oferit de FSC in comuna si conditiile de implementare a unui astfel de program, in care cheia succesului o constituie parteneriatul ONG – autoritati locale.

Au participat aproximativ 40 de persoane reprezentand ONG-uri care desfasoara programe similare in zone rurale din Moldova, dar si reprezentanti ai autoritatilor locale printre care primarii din comunele Tibanesti jud Iasi, Bodesti jud. Neamt si viceprimarul orasului Slanic Moldova.

Dupa prezentarea sustinuta de coordonatorul programului UN MODEL REPLICABIL DE SERVICII COMUNITARE PENTRU MEDIUL RURAL, in care au fost punctate contextul socio-economic al comunei, obiectivele si principalele activitati ale programului, a urmat o sesiune de discutii libere, destul de animate. Invitatii au fost interesati de tipurile de servicii, in special cele adresate varstnicior la domiciliul acestora, de structura si modul de organizare al echipelor de ingrijiri la domiciliu, dar si de modalitatile de parteneriat cu autoritatile locale si instrumentele legislative prin care acestea pot sustine astfel de servicii.

Intalnirea a continuat cu un tur al Centrului de zi si prezentarea salilor dedicate activitatilor cu copii, voluntari, atelierul de activitati lucrative, biblioteca si micul muzeu dotat cu exponate donate de locuitorii comunei.

Participantii au fost impresionati de  activitatile si rezultatele obtinute de FSC in zona de est a judetului dar si de problematica cu care se confrunta beneficiarii acestor servicii. “Am cunoscut azi activitatea Centrului Comunitar Stanisesti din judetul Bacau, un proiect care propune un model integrat de servicii sociale pentru grupurile dezavantajate din comunitatile rurale – centru de zi pentru copii, ingrijire la domiciliu a persoanelor varstnice si centru de zi pentru persoane varstnice. Am fost impresionati de acest model functional si intergenerational, ce poate fi replicat in orice comunitate din mediul rural. (Daniela Ceredeev, profesor, director de programe Asociatia Pro Europa, Vatra Moldovitei, judetul Suceava)

Evenimentul de la Centrul de zi din Stanisesti face parte din activitatile proiectului Un model replicabil de servicii comunitare pentru mediul rural demarat in luna ianuarie a acestui an, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Bugetul total al proiectului este de 110.800 CHF. Grantul acordat este de 74.800 CHF, iar co-finantarea asigurata de solicitant (FSC Bacau) si partener (Primaria Stanisesti) este in valoare de 36.000 CHF. 

Proiectul se adreseaza unui numar de 100 de copii din familii aflate la risc, 50 familii cu probleme sociale grave, 80 de persoane varstnice dependente, 50 persoane varstnice in regim centru de zi si implica un numar de 30 de voluntari locali.