Selectie organizatie non guvernamentala din judetul Iasi pentru implementare proiect in domeniul integrarii migrantilor cu sedere legala in Romania

0

Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), Biroul in Romania, doreste sa colaboreze cu o organizatie non guvernamentala din judetul Iasi pentru implementarea etapei a treia a proiectului „Coordonarea nationala a actiunii de integrare a resortisantilor tarilor terte (RTT) in Romania”.

Proiectul este co-finantat de Uniunea Europeana, din Fondul European de Integrare a resortisantilor tarilor terte, Programul anual 2013, in cadrul Programului General “Solidaritatea si gestionarea fluxurilor migratorii”, prin  intermediul Inspectoratului General pentru Imigrari. Etapa a treia a proiectului se desfasoara in intervalul august 2014 – iunie 2015.

Proiectul isi propune:

 • sa sprijine, prin intermediul a 15 centre de informare si consiliere, integrarea sociala, economica si culturala a resortisantilor unor tari terte in societatea romaneasca prin asigurarea de informatii, servicii specifice, oferirea de asistenta, adaptate nevoilor acestora.
 • sa imbunatateasca colaborarea cu institutiile/autoritatile centrale si locale cu atributii in domeniul integrarii strainilor in Romania.

Beneficiarii proiectului:

 (a) beneficiarii principali ai proiectului

 • strainii din state non-UE cu sedere legala in Romania.

 (b) beneficiarii secundari

 • organizatii, autoritati si institutii centrale si locale care lucreaza cu migranti si gestioneaza serviciile disponibile pentru acestia in Romania.
 • comunitatile locale.
 • mass-media.

Locuri de desfasurare:

Proiectul se desfasoara in urmatoarele orase din Romania: Bucuresti (inclusiv Ilfov), Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Suceava, Targu Mures si Timisoara.

Rolul Centrelor de Informare si Consiliere (CIS):

Centrele de Informare a Strainilor (CIS) au fost infiintate pentru a sprijini si facilita integrarea strainilor din state terte in comunitea romaneasca. Prin intermediul consilierilor din centrele de informare, strainii pot beneficia de informatii, asistenta si servicii adaptate nevoilor lor.

De asemenea, centrele asigura raportarea tehnica si financiara catre OIM pe toata durata de implementare a proiectului

Servicii oferite de centrele de informare si consiliere

 • informare/consiliere cu privire la sederea in Romania (ex. schimbarea permisului de sedere, documente necesare pentru prelungirea sederii in Romania, orientarea catre institutiile relevante etc);
 • informare/consiliere si asistare pentru accesarea serviciilor medicale si inscrierea in sistemul de asigurari de sanatate;
 • informare/consiliere pentru accesarea sistemului educational din Romania (ex. inscrierea la scoala, echivalarea si recunoasterea diplomelor etc);
 • acordarea de sprijin pentru acoperirea unor nevoi materiale/medicale daca migrantii se afla in situatii de vulnerabilitate/de dificultate;
 • sprijin pentru solutionarea diverselor situatii cu care migrantii se intalnesc in Romania: asistenta pentru gasirea unei locuinte, inscrierea copiilor la scoala sau la gradinita, realizarea unui CV pentru accesarea pietei muncii in Romania si medierea in vederea facilitarii relatiei cu posibili angajatori, etc.
 • sprijin in relatia cu institutiile/autoritatile locale.

Selectia organizatiei

OIM va face selectia organizatiei in functie de urmatoarele criterii:

 • Capacitatea materiala: asigurarea spatiului pentru functionarea centrului si asigurarea dotarilor necesare pentru desfasurarea activitatii.
 • Capacitatea de a asigura prezenta in centru a unui lucrator cu norma intreaga sau a doi lucratori cu jumatate de norma pe durata programului zilnic al centrului, vorbitor/i al/ai cel putin unei limbi straine de circulatie internationala si cu experienta in domeniul asistentei sociale, al informarii/asistarii migrantilor/cetatenilor si a persoanelor vulnerabile/cu nevoi speciale.
 • Capacitate de relationare cu autoritatile/institutiile locale, cu media din judet si din judetele limitrofe.
 • Capacitatea organizatiei de a demonstra clar si concret de ce intentioneaza sa se implice in proiect si cum poate contribui la realizarea obiectivelor acestuia.

Experienta in derularea de proiecte cu sau fara finantare europeana constituie un avantaj.

Durata contractului va fi de la data selectiei organizatiei pana la data de 30 iunie 2015.

Pentru detalii si informatii suplimentare accesati portalul www.romaniaeacasa.ro sau sa trimiteti mesaj la adresa de e-mail: [email protected]