TechSoup Romania a relansat Harta Binelui din Romania, destinata campaniilor 2 % ale organizatiilor nonguvernamentale

0

Harta interactiva a ONG-urilor, www.2lasuta.ro, dezvoltata de TechSoup Romania impreuna cu Gandul.info, Mediafax.ro si ZF.ro, prezinta ONG-urile din comunitatile locale, precum si de la nivel national intr-un mod cat se poate de simplu si la indemana pentru utilizatori. Doar printr-un simplu click, contribuabilii pot descarca formularele 200 sau 230, precompletate cu datele ONG-urilor respective. Astfel, utilizatorii nu trebuie decat sa printeze formularul si sa mearga la administratia financiara de care apartin pana in data de 25 mai 2012 pentru a redirectiona 2% din impozit.

In prezent, baza de date de pe www.2lasuta.ro cuprinde peste 200 de ONG-uri, dar procesul de inscriere este deschis oricarei organizatii. Pentru a aparea pe harta interactiva, ONG-urile trebuie sa se inregistreze si sa treaca printr-un proces de verificare, derulat de TechSoup Romania. Astfel, contribuabilii au siguranta ca cei 2% din impozit vor fi redirectionati catre ONG-uri active si cu o reala contributie in domeniul in care isi dersfasoara proiectele.

Pentru a inregistra un ONG pe harta interactiva trebuie:

1. Completat formularul de inscriere cu datele organizatiei pe care o reprezinta

2. Upload cu documentele de certificare (Certificat fiscal, Certificat de inregistrare in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, Statutul organizatiei)

3. Bifat campul “Vreau sa fiu pe harta” cu Da

Toate informatiile ajung in baza de date TechSoup Romania si sunt analizate in decurs de 2 zile lucratoare.

TechSoup Romania verifica informatiile oferite de organizatii, acest lucru constand in:

– verificarea site-lui si a prezentei online a organizatiei: functionalitate, informatii la zi, informatii in concordanta cu datele specificate in formularul de aplicare

– verificarea datelor fiscale si judiciare: organizatia trebuie sa aiba balanta si bilantul la zi si sa figureze in registrul national al ONGurilor

– verificarea concordantei dintre informatiile oferite despre activitatea organizatiei si cea disponibila in statut sau pe diverse canale media in presa locala si nationala

TechSoup Romania acorda o importanta sporita comunitatii. Acest lucru inseamna ca in momentul in care se inregistreaza o noua organizatie, TechSoup va solicita informatii suplimentare de la voluntari din teritoriu, membri ai comunitatilor respective, precum si de la alte organizatii si institutii care au colaborat cu organizatia aplicanta pentru a preintampina cazurile de inselatorie sau frauda. in cazul in care organizatia nu a furnizat toate datele necesare sau este necesara solicitarea unor informatii suplimentare despre activitatea organizatiei, pot surveni intarzieri de 3 pana la 5 zile lucratoare.

TechSoup Romania isi rezerva dreptul de a nu permite accesul pe harta interactiva organizatiilor care nu indeplinesc criteriile enuntate mai sus.

In anul 2011, doar 1.648.313 de contribuabili (25% din total) au redirectionat 2% din impozit catre ONG-uri. TechSoup Romania si toti partenerii sai doresc sa contribuie la cresterea gradului de implicare al cetatenilor prin intermediul acestui nou instrument care faciliteaza intreg demersul de redirectionare.

Astfel, un contribuabil care doreste sa sprijine un ONG astfel trebuie sa aiba in vedere cel putin trei aspecte referitoare la harta 2 %:

Incredere: poate avea incredere in organizatiile de pe hartă: au trecut printr-un proces de certificare auditat de KPMG. Increderea este una din problemele majore ale societatii civile din Romania. Contributia financiara sau de alta natura, este o investitie pe care persoana respectiva o face intr-o comunitatesi trebuie tratata ca atare. Harta binelui ii ofera “investitorului” posibilitatea de a alege din cateva sute de investitii sigure. Si acesta e un motiv suficient pentru a folosi platforma 2lasuta.

Investitie in comunitatea din care face parte: este usor sa identifice organizatiile care produc o schimbare in comunitatea sa si astfel se asigura ca macar 2 procente din taxele pe care le plateste sunt investite in beneficiul sau si al celor dragi.

 Functionalitate: e simplu si rapid sa dea 2%, pentru ca harta genereaza automat formularele 200 si 230 cu datele organizatiei in care vrea sa investeasca.