Voluntarii „Plantam fapte bune in Romania” au redat Romaniei 182.200 de copaci

0

„Plantam fapte bune in Romania” a dat publicitatii raportul anual de activitate pentru 2013. Astfel, rezultatele inregistrate anul trecut precum si resursele mobilizate in acest sens se regasesc  in Raportul anual 2013.

Din 2011, initiativa „Plantam fapte bune in Romania”  a organizat plantari pe 55.5 hectare de teren public, aflat in situatii dificile: suprafete agricole degradate, afectate de alunecari sau sau in pericol de desertificare. Reusita proiectului se datoreaza implicarii a 11.040 de iubitori ai naturii, care au redat Romaniei 182.200 de puieti.

Actiunile de impadurire au devenit cea mai mare sursa de dezvoltare a proiectului: in cele doua anotimpuri potrivite plantarilor, primavara devreme si toamna tarzie, au fost organizate impaduriri in 110 judete. Puietii plantati in Arges,  Constanta, Covasna, Ialomita, Iasi, Prahova, Mures, Satu Mare, Salaj si Timis au fost alesi in functie de recomandarile specialistilor in silvicultura. Practic, in 2013 s-au alaturat, pe lista judetelor si Covasna, Iasi si Salaj. Numarul voluntarilor implicati in 2013 a fost de 2.410.

In vara anului trecut au fost continuat actiunile de ingrijire ale plantatiilor realizate in anii precedenti. In mare parte, aceastea au fost posibile cu ajutorul persoanelor private de libertate, carora li s-au alaturat 158 de voluntari.

„Plantam fapte bune in Romania”  s-a  implicat si in 2013 in verificarea taierilor de paduri raportate pe aplicatia Harta taierilor de paduri. Numarul vizitatorilor a ajuns la  11.914, iar numarul sesizarilor a depasit 1.761, la nivel national. Judetele cu cele mai multe taieri de paduri raportate prin aplicatie sunt Arges (180), Suceava (161) si Covasna (124). 

Noutatea anului 2013 a fost proiectul de antreprenoriat social Magazinul de copaci. Un brad viu, autohton poate fi un cadou de neuitat pentru apropiati, iar prin cumpararea sa sunt protejate padurile de conifere din tara noastra. Fondurile ajuta la extinderea suprafetei impadurite. In iarna lui 2013, prin intermediul Magazinului de copaci au fost vanduti 63 de brazi si molizi, in ghiveci.

Anul trecut a adus si o distinctie deosebita: in cadrul unei ceremonii, organizate la Palatul Elisabeta, echipa „Plantam fapte bune in Romania „ a primit Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Margareta a Romaniei.

In 2013, resursele financiare au fost in valoare de 256.152 de lei. Aportul companiilor a generat derularea unor actiuni ample la nivel naţional. Aceste resurse au fost primite sub forma financiara, prestari de servicii pro bono, donatii in-kind sau chiar asumarea unor cheltuieli, in numele initiativei, de catre colaboratori.

Resursele financiare au fost puse la dispozitie, in 2013, de urmatorii parteneri: Mega Image, DB Schenker,  Fan Courier, Naturevo, Brenntag, Gotec Rom, Eurolines, Alistar Security, Holcim, LS Travel, JTI, Cosmote Romania, Renania si Microsoft Romania.

De asemnea, s-au alaturat, cu sprijinul non-financiar mai multe companii: Adobe, Angeloexpres, Art&Hobby, Alistar Security, Autoliv Romania, Avon, Bertis, BDO Audit, BGS,  Brutaria Dioszegi, Bus Trade, Carestream,Charter Transair Agency, Coca Cola HBC, Cosmote, Decathlon, DB Schenker, Dr. Oetker, Emerson, Eurolines, Friesland Campina, Gotec Rom, Holcim, HP, JTI, Mazars, Mediurg Prahova, Mega Image, Naturevo, Oracle, Orange, Provident, Redbull, Renania, Serviciul de ajutor maltez Covasna, Trans Air Agency, The Cell , Timken, Tricomserv, Transmegic, Tuca, Zbarcea&Asociatii, Xerox Romania, Zoemia, Wrigley Romania, Liga studentilor straini din CT, Jandarmeria CT si  IL.