Adaptarea rezonabila la locul de munca – prioritate pentru angajatorii publici din Romania?

0

Din totalul de 622.892 persoane cu dizabilitati neinstitutionalizate care traiesc in Romania, numai 4,6% au un loc de munca, cu o medie de 1% persoane cu dizabilitati angajate in cadrul institutiilor publice precum Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, primarii si ministere, astfel ca integrarea profesionala a acestora ramane inca un obstacol in dezvoltarea independenta a acestora. Mai mult, proiectele dedicate integrarii sociale si profesionale a persoanelor cu dizabilitati finantate din fonduri structurale se pare ca nu au avut efectele scontate urmarind mai degraba formarea profesionala fara oportunitatea unui loc de munca viabil.

Pe acest fond, Institutul pentru Politici Publice (IPP) alaturi de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a organizat miercuri, 23 octombrie a.c. conferinta nationala Adaptarea rezonabila la locul de munca – prioritate pentru angajatorii publici din Romania?

Evenimentul si-a propus stabilirea unui set de masuri urgent a fi adoptate in ce priveste angajarea persoanelor cu dizabilitati si respectiv accesibilizarea spatiului public oferind solutii optime de adaptare rezonabila atat pentru angajatorii, publici sau privati, cat si pentru alte institutii care lucreaza direct cu publicul (ex: spitale, scoli). Accesul persoanelor cu dizabilitati la diverse servicii publice sau private respectiv la piata muncii constituie un aspect primordial pentru cresterea calitatii vietii acestora.

Principalele concluzii ale cercetarii IPP sunt disponibile aici.