Adolescentii, afectati de hartuirea online si de furtul datelor personale

0

Echipa Sigur.Info, impreuna cu Andrei Leonte, a organizat de-a lungul lunii mai intalniri cu cateva mii de liceeni din cinci orase, atragandu-le atentia asupra riscurilor la care sunt expusi atunci cand navigheaza pe Internet, dar si asupra modalitatilor prin care se pot proteja de aceste pericole. In acest sens, Salvati Copiii pune la dispozitia copiilor, dar si a publicului larg, serviciul de consiliere si informare Internet Helpline.

Potrivit statisticilor Sigur.info, circa 90% din copiii care afirma ca au fost jigniti sau hartuiti pe Internet spun ca acest lucru s-a intamplat prin interactiunile pe messenger sau pe retelele sociale. De altfel, in ultimii doi ani, consilierii Sigur.info au primit 1.224 de apeluri privind riscurile utilizarii Internetului de catre copii, cele mai frecvente probleme semnalate fiind legate de siguranta datelor personale (23 % din respondenti) si cyberbullying-ul/hartuirea (12%).

Pentru a face din mediul online un loc mai sigur pentru tineri, cantaretul Andrei Leonte a acceptat si anul acesta sa fie ambasadorul programului Sigur.Info. Alaturi de echipa Salvati Copiii, Andrei a participat, incepand din toamna anului trecut, la un turneu desfasurat in liceele bucurestene, cu scopul de a promova conceptele privind siguranta pe Internet in randul tinerilor, prin discutii informale, insotite de exemple si solutii pentru prevenirea situatiilor riscante.

Ca urmare a solicitarilor numeroase de a replica turneul si in alte orase, in perioada 15 ianuarie – 10 martie, tinerii au fost invitati sa isi inscrie orasul pe portalul Sigur.info, apoi, alaturi de colegi, parinti si profesori, sa-l voteze si sa posteze mesaje prin care sa il convinga pe Andrei si pe reprezentantii Sigur.Info si Internet Helpline de necesitatea unei vizite la ei in oras. Competitia a strans 48 de localitati nominalizate, mii de like-uri, share-uri si comentarii, precum si o comunitate de peste 2.500 de persoane interesate de subiectul sigurantei pe Internet.

Orasele castigatoare au fost Craiova, Bistrita, Piatra-Neamt, Sibiu si Galati, iar intalnirile de aici au reunit peste 2.000 de participanti, elevi de liceu, dar si profesori, interesati sa afle mai multe despre Internet si lumea virtuala. Temele abordate in cadrul intalnirilor au vizat subiecte precum: retelele sociale, intalnirile cu necunoscuti, protectia datelor personale, dar si hartuirea (cyberbullying-ul) – capitol la care copiii romani ocupa primul loc in Europa[1]. La finalul fiecarei intalniri, tinerii au transmis echipei Sigur.Info intrebari legate de situatiile dificile pe care le-au intampinat pe Internet, consilierii Intenet Helpline primind peste 700 de solicitari pentru care vor trimite elevilor sfaturi si recomandari.

„Am incercat sa le amintim copiilor ca nu prea mai exista diferente intre online si offline si ca n-ar fi o idee rea sa incerce sa se comporte pe net la fel ca pe strada. De exemplu: daca ar veni cineva pe strada la noi si ne-ar intreba „Unde te duci? Cu cine esti? Cu ce esti imbracat/a? Cat mai stai acolo?”, probabil ca nu i-am spune! In schimb, o poza si un check-in postam cu foarte mare usurinta, fara sa ne gandim de doua ori”, a declarat Andrei Leonte, Ambasador Internet Helpline.

“Prezenta ridicata in salile de desfasurare a evenimentelor ne-a bucurat enorm si este inca un exemplu al impactului pe care proiectul il are in comunitati. Interesul demonstrat de copii ne-a aratat ca proiectul Sigur.info este unul necesar si util in continuare, prin actualitatea temelor si informatiilor promovate. Incurajam copiii din intreaga tara, mai ales pe cei care nu au putut participa la aceste intalniri, sa trimita mesaje catre linia de consiliere Internet Helpline prin care sa caute ajutor sau rezolvare pentru problemele intampinate pe Internet”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.