“Noi nu am avut nici bani si nu avem angajati”

0

Lorena Predatu: In 2011, Asociatia S.O.S. Infertilitatea a castigat la cea de-a treia editie a Galei Premiilor Participarii Publice, Premiul “Somnul statului nu naste nimic – Povestea continua!” pentru proiectul “Infertilitatea este o boala. A avea un copil NU trebuie sa fie un lux!”. Ce ati simtit in momentul in care ati aflat ca ati castigat iar unul din premiile G3P?

Nicoleta Cristea – Brunel: Intr-adevar, Asociatia SOS Infertilitatea a castigat premii la Gala Premiilor Participarii Publice atat in 2010, cat si in 2011. Din cate am observat eu, am fost singura Asociatie care a castigat premii la aceasta Gala timp de doi ani consecutiv. Ce am simtit? Ne-am bucurat, pentru ca este important pentru noi sa constatam ca, pe de o parte, actiunile noastre au efecte concrete si, pe alta parte, ca aceste rezultate sunt recunoscute. Pentru noi, un premiu de acest fel constituie o posibilitate de a castiga si mai multa notorietate, de a ajunge la publicul nostru, cuplurile hipofertile, dar si la publicul secund, conex, precum autoritatile statului sau  presa.

L.P.: Cum ati reusit sa convingeti autoritatile ca trebuie sa trateze cu mai multa responsabilitate subiectul “infertilitate”?

N.C.B.: Campania noastra de convingere a autoritatilor ca infertilitatea constituie o problema grava in Romania a fost destul de complexa, s-a desfasurat pe mai multe planuri si avem mai multe programe, nu doar de advocacy, dar si de sprijin direct pentru cuplurile hipofertile. In sfera advocacy-ului, am pus accent indeosebi pe comunicarea cu presa si pe convingerea factorului politic in vederea schimbarii situatiei din sistem in Romania, atat in domeniul hipofertilitatii, cat si in sfera adoptiilor nationale in Romania, un domeniu in care iarasi sunt mari probleme. Campania a constat in comunicare / luari de pozitie, in desfasurare de evenimente, in mobilizare a grupului tinta, in actiuni structurate in plan politic si mediatic.

L.P.:

Care ar fi principalele atuuri care v-au ajutat in lupta cu autoritatile?

N.C.B.: Atuurile Asociatiei noastre sunt, in plan general, situatia din domeniu, unde chiar este nevoie de actiune, nimeni nu poate nega asta, iar in plan asociativ – dedicarea si perseverenta. Alte atuuri nu am avut. Adica noi nu am avut nici bani si nici angajati, nu am avut si nu avem surse de finantare stabile din 2008 pana in prezent. Actiunea noastra voluntara nu s-a stins dupa vreo sase luni, asa cum se intampla de obicei cu initiativele pline de bune intentii, dar in care managementul voluntarilor este facut tot de catre voluntari. Noi activam ca voluntari coordonati de voluntari de peste patru ani, si nu doar ca rezistam dar chiar ne-am ameliorat permanent. Explicatia o constituie excelenta calitate a resurselor umane, ca sa zic asa. Pentru ca infertilitatea nu iarta, avem persoane din toate mediile sociale si cu toate calificarile, cu aproape toate meseriile si competentele, asa ca de fiecare data cand am avut nevoie de un jurist, am gasit un jurist, am avut nevoie de un psiholog, am gasit un psiholog, de un informatician, am gasit un informatician, de un expert contabil, am gasit un expert contabil. Sunt si ziaristi care sunt tineri si sunt sensibilizati referitor la  problema infertilitatii, confruntandu-se ei insisi sau avand in jur persoane care s-au confruntat cu infertilitatea si stiu cat de greu este. Ca atare,  mobilizarea publicului-tinta a fost cheia noastra, iar la nivel financiar s-a mers foarte mult pe donatii si pe sponsorizari din partea membrilor si simpatizantilor. Noi nu avem nu surse de finantare externe semnificative, 2% (am creat site-ul www.doilasuta.net) si minidonatii, acestea sunt sursele noastre de finantare.

L.P.: Ce au insemnat pentru Asociatia Infertilitatea premiile oferite de CeRe?

N.C.B.:  Trebuie sa spun ca Asociatia SOS Infertilitatea are o „vitrina” (virtuala, caci noi nu avem sediu real, premiile in sine sunt imprastiate pe etajerele de-acasa ale mai multor fondatoare ale Asociatiei) semnificativa, avem foarte multe premii din 2009 incoace, incepand cu Gala Societatii Civile unde am fost premiati doi ani consecutiv, sau PR Award iarasi doi ani consecutiv, inclusiv un Golden Award, ceea ce e remarcabil pentru o asociatie de voluntari care nu a lucrat cu o agentie profesionala. Noi punem in valoare aceste premii, pe site-ul nostru si la evenimente. Pentru noi este foarte important, nu atat pentru ogoliul nostru asociativ, cat pentru a da credibilitate actiunilor noastre. Cum va spuneam, noi, ca asociatie de pacienti,  suntem foarte mandri ca suntem doar voluntari si ca nu avem finantari care sa ridice semne de intrebare la nivel etic, insa in fata anumitor factori de decizie aceste aspecte pot deveni handicapuri – “Ah, sunt niste voluntari care nu au nici macar surse de finantare, nu sunt prea credibili, poate maine – poimaine se opresc, le trece entuziasmul…”. In acest context, daca la un eveniment avem un stand unde expunem aceste premii, sau in scris le insiruim intr-o prezentare, reprezinta un fel de gaj exterior al credibilitatii, factorii de decizie percep instantaneu seriozitatea din spatele  rezultatelor actiunilor noastre.

L.P.: Cum sunt percepute premiile de catre oamenii care au participat la reusita proiectului dumneavoastra?

N.C.B.

: Noi mediatizam de fiecare data participarile la gale pe platforma noastra web www.vremcopii.ro si pe retelele sociale. Membrii, simpatizantii dar si un public conex ne sustin intens, putem conta pe ei atunci cand este nevoie de voturi, de exemplu. Dupa mai bine de patru ani, de cand ne sunt alaturi, au inteles care este beneficiul, faptul ca un premiu in plus inseamna inca un prilej de notorietate pentru cauza si un argument in fata autoritatilor privind seriozitatea si impactul campaniei noastre.

L.P.
: In opinia dumneavoastra, ce diferentiaza G3P de alte gale si premii?

N.C.B.: Voi, CeRe, cautati voluntari si organizatii mai putin puse in lumina in lumea mica a sectorului asociativ romanesc, unde toata lumea cunoaste pe toata lumea, ca sa zic asa. Si asta este un fapt exceptional, deoarece la marile gale ale societatii civile vin „greii”, ONG-urile confirmate, cu experienta, bugete si proiecte pe masura, pe cand la G3P voi target-ati si cetateni sau grupuri de initiativa. Este foarte bine ca ii cautati, pentru ca in continuare ei exista, adesea nestiuti. Nu sunt foarte cunoscuti, dar ei exista, militeaza iar uneori au un impact mai mare decat programe finantate cu mii de euro.

Un interviu de Lorena Predatu, intern CeRe. www.ce-re.ro/g3p

Gala Premiilor Participarii Publice – G3P este un eveniment anual organizat de Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe care premiaza cetateni, organizatii sau autoritati publice, care prin actiunile lor reușesc sa determine schimbarea sau adoptarea unei decizii publice, in beneficiul comunitatii pe care o reprezinta.

CeRe s-a nascut din convingerea ca participarea publica nu este un moft, ci un principiu, care, daca este folosit in adevaratul sens, poate aduce un castig important comunitatilor din tara noastra. La nivel local, CeRe a derulat numeroase proiecte in care au fost implicate autoritati publice si cetateni in peste 80 de comunitati din Romania. In proiectele sale, autoritatile si cetatenii, folosind metode de participare inovative, promovate de CeRe, ajung sa discute si sa ia decizii de comun acord cu privire la problemele comunitatii.