Violenta sexuala: provocari si solutii in contextul ratificarii Conventiei de la Istanbul

0

Organizatiile neguvernamentale din Reteaua „Rupem tacerea despre violenta sexuala” au organizat marti, 23 februarie 2016, o conferinta pe tema protectiei victimelor violentei sexuale si obligatiilor statului român in domeniul violentei impotriva femeilor. 

Conferinta “Violenta sexuala: provocari si solutii in contextul ratificarii Conventiei de la Istanbul” a fost organizata in concordanta cu procesul de ratificare de catre România a Conventiei Consiliului Europei pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si violentei domestice (Conventia de la Istanbul), cel mai amplu tratat international in domeniul prevenirii si combaterii violentei impotriva femeilor, ce prevede sanctiuni, inclusiv financiare, in cazul nerespectarii obligatiilor asumate. Ratificarea Conventiei si rezervele României fata de anumite articole vor fi discutate la Senat, in cursul saptamânii viitoare.

In cadrul conferintei a fost subliniat faptul ca tara noastra trebuie sa se alinieze standardelor internationale in ceea ce priveste intelegerea, definirea legala si solutionarea violentei la adresa femeilor, in conformitate cu textul Conventiei de la Istanbul.

România, unde cel putin 600.000 de femei trec printr-o forma de violenta sexuala (FRA, 2014[1]) in timpul vietii si exista un singur centru care ofera servicii psihosociale si juridice gratuite in toata tara pentru victimele adulte ale violentei sexuale fara obligativitate de a depune in prealabil plângere penala, trebuie sa creeze instrumente functionale de sprijin pentru victimele violentei sexuale.

Doamna Rosa Logar, vicepresedinta GREVIO in cadrul Consiliului Europei (Grupul de Experti in Actionarea impotriva Violentei asupra Femeilor si Violentei Domestice), invitata speciala la conferinta, a vorbit despre rolul Conventiei de la Istanbul in preventia si protectia victimelor violentei. 

„Felicit România si grupul de lucru pentru initiativa de a infiinta centre integrate pentru victimele violentei sexuale. Art. 25 din Conventia de la Istanbul prevede explicit infiintarea unor astfel de centre, ce ofera servicii integrate, si mai mult, prevede si alte servicii de specialitate, precum centrele de criza pentru viol. Este important ca o victima sa poata beneficia si de alte servicii de specialitate si sa ramâna in acelasi timp anonima. Aceste servicii sunt o buna investitie pentru sanatatea noastra si pentru societate.”, a spus domnia sa.

Rugata sa dea mai multe detalii, doamna Logar a precizat ca, de exemplu, in cazul Austriei, serviciile de specialitate sunt oferite de ONG-uri, care au expertiza necesara cu finantare 100% din partea statului de la autoritatile centrale.

Doamna Alexandra Columban, Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului (ACTEDO), a explicat propunerea ONG-urilor din Reteaua “Rupem tacerea despre violenta sexuala” de a infiinta centre integrate pentru victimele violentei sexuale, plasate in cadrul unitatilor de primiri urgente. „In prezent, victima este plimbata de la o institutie la alta, este judecata si intâlneste foarte multe bariere in raportarea violentei, inclusiv faptul ca probele nu sunt colectate pe loc si nici nu sunt gratuite!  Ca sa functioneze, serviciile pentru victimele violentei sexuale ar trebui sa fie integrate si bazate pe colaborarea mai multor sectoare guvernamentale si institutii diferite precum: Ministerul Sanatatii, Justitiei, Politia, ONG-urile, serviciile de asistenta sociala. Am lansat o petitie pentru infiintarea acestor centre integrate, adresata Ministerului de Justitie si Ministerului Sanatatii, care a strâns pâna in prezent peste 700 de semnaturi. Va rugam sa o sustineti!”

Link petitie: http://facem.de-clic.ro/rupem_tacerea

Doamna Camelia Proca, directoare a Asociatiei pentru Libertate si Egalitate de Gen (A.L.E.G.), a vorbit din experienta organizatiei de a oferi consiliere psihologica victimelor violentei sexuale. „In prezent, victima trebuie sa dovedeasca ca e o victima si abia apoi poate avea acces la servicii. In plus, aceste servicii trebuie sa asigure confidentialitatea. Am vazut cum unele institutii ofera consiliere psihologica cu mai multe persoane in birou. O victima trebuie sa isi faca curajul sa povesteasca despre ce ar putea fi cea mai traumatizanta experienta din viata, in timp ce alte persoane intra pe usa sau colegii de birou manânca. Nu se poate lucra asa…”, a spus Camelia Proca.

Domnul Cristi Danilet, judecator la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a mentionat ca doamna judecatoare Corina Voicu (CSM) lucreaza la un draft de lege pentru infiintarea centrelor integrate. „Nu vrem sa se repete modul cum s-a tratat cazul de viol de la Vaslui. CSM a initiat o inspectie a instantelor, in acest sens. Pe 14 martie ne intâlnim din nou cu grupul de lucru intersectorial, initiat de Reteaua de ONG-uri si vreau ca pâna atunci sa avem un draft de lege pentru infiintarea centrelor integrate pentru victimele violentei sexuale.”, a precizat Jud. Cristi Danilet. 

Doamna deputata Ana Birchall, a vorbit despre sprijinul pe care il ofera in demersul ratificarii Conventiei de la Istanbul si infiintarea serviciilor pentru victime. Doamna deputata Ana Birchall a anuntat ca va sustine ratificarea Conventiei de la Istanbul in Camera Senatului pe data de 29 februarie.

In cadrul Conferintei, aceasta a mai specificat ca sprijina crearea centrelor integrate pentru victimele violentei sexuale: „Voi face o interpelare Ministerului Sanatatii, sa vedem daca gazduieste centrele integrate pentru victimele violentei sexuale, in cadrul unitatilor de primiri urgente din fiecare judet, in data de 29 februarie, când Conventia se va discuta in Senat.”, a spus doamna deputata..

Doamna Monalisa Cârstea, Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse, a prezentat succesele agentiei in dezvoltarea bazei de date a serviciilor existente, insistând asupra necesitatii de colabora cu toate institutiile si ONG-urile implicate in perioada de implementare a Conventiei de la Istanbul.

Domnul doctor Daniel Verman, Consilier Superior Directia de Asistenta Generala de Asistenta Medicala si Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii, a prezentat reteaua de Asistenti Medicali Comunitari si Mediatori Sanitari, care ar putea promova serviciile si sprijini interventiile necesare prin integrarea acestora in centre comunitare din subordinea autoritatilor locale. 

Conferinta a fost moderata de Daniela Draghici, Societatea de Analize Feministe AnA, organizatie membra a retelei „Rupem tacerea despre violenta sexuala”